Son 30 yılda yapılan çalışmalar kalp hastalığında erken teşhisin önemini göstermektedir Böylece hastaların normal ya da normale yakın hayat sürmeleri olasılığı yükselecektir.
Hastanın büyüme gelişmesini engellemeyen veya kendi kendine kapanma olasılığı olan küçük kalp delikleri, hafif derecede olan ve ilerlemeyen damar darlıkları ya da kalp kapakçıkları ile ilgili bazı problemler dışında önemli doğumsal kalp hastalıklarını çoğunun tedavisi cerrahidir.
TİTİZ BAKIM GEREKİYOR Doğumsal kalp hastalıklarının tedavisi oldukça spesifik ve titiz bir bakım gerektirmektedir. Çocuk kalp hastalarının tedavisinde gerek ameliyathane gerekse yoğun başarı ile yapılabilmesi için çocuk kardiyolojisi, çocuk kalp cerrahisi ve çocuk anestezisinde uzman doktorlardan oluşan deneyimli bir ekibin birlikteliği büyük önem taşımaktadır. Çok değil bundan yaklaşık 50 yıl öncesine kadar önemli kalp rahatsızlıkları ile doğan çocuklara herhangi bir düzeltici ameliyat yapılması mümkün değildi. Ancak özellikle son 30 yılda bu alanda yapılan çalışmalar ve ilerlemeler sonucunda bugün gelinen noktada birçok önemli kalp hastalığına erken dönemde müdahale edilebilmekte ve bu hastaların normal ya da normale yakın bir hayat sürmeleri olası görülmektedir. Sanılanın aksine günümüzde çağdaş doğumsal kalp cerrahisi uygulanan merkezlerimizde birçok doğumsal kalp rahatsızlığının cerrahi tedavisi başarıyla ve tam olarak yapılabilmektedir. Bu ameliyatlarda hayati risk yüzde 1 ile yüzde 10 arasında değişmektedir.
HER ZAMAN İYİLEŞME OLMUYOR Cerrahi tedavi sonrasında hastaların bir bölümünde iyileşme her zaman olası olamamakla birlikte bu hastaların büyük bir çoğunluğuna hayatlarını daha iyi şartlarda yaşayabilmelerine olanak sağlayan yardımcı ameliyatlar yapılmaktadır. Bu hastaların doğal olarak ameliyat öncesi ve sonrasında hayati riski daha yüksek olmaktadır. Günümüzde organ nakli ya da genetik mühendislik alanlarındaki çalışmalar bu tür hastalar için bir umut ışığı olmakla birlikte henüz istenilen düzeye gelememiştir.