Ülkemizde yaklaşık yılda 10.000 ile 15.000 çocuk doğumsal kalp hastalığı ile doğmaktadır Kalpte görülen bozukluklar küçük bir 'delik' gibi basit problemden kaynaklanabiliyor....
Çocukluk çağında gördüğümüz kalp hastalıklarını doğumsal (Konjenital) ve sonradan görülen (Edinsel) olarak 2 ana grupta toplamaktayız. Erişkinlerin aksine çocukluk çağında görülen kalp hastalıklarının büyük bölümünü doğumsal kalp hastalıkları oluşturmaktadır. Doğumsal kalp hastası olan çocuklar kalpte yapısal birtakım bozukluklar ile doğarlar. Bu yapısal bozukluklar hamileliğin çok erken dönemlerinde, çoğu kez anne henüz hamile olduğunun farkında bile olmadığı dönemde olur.
DOWN SENDROMU ETKENDİR Çoğu kez kalbin normal gelişmesini bozan etkenin ne olduğu bilinmemekle birlikte bazı viral hastalıkların (kızamık, kızamıkçık, kabakulak, soğuk algınlığı etkeni olan bazı mikroplar gibi) rol oynadıkları gösterilmiştir. Ayrıca kalıtım (genler yolu ile) ve kromozom anomalileri de (down sendromu olan çocuklarda kalp hastalığı riski yüzde 50'dir) doğuştan kalp hastalığı oluşması riskini arttıran faktörler arasında sayılmaktadır. Yine hamilelik sırasında, özellikle ilk 3 ayda kullanılan bazı ilaçların (sara ve sinir hastalıkları tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar) ve alkolün kalp gelişiminde bozukluklara neden olduğu bildirilmiştir. Kalpte görülen bu yapısal bozuklukların önem derecesi, odacıklar arasında küçük bir "delik" gibi basit bir problemden, kalbin bir ya da birkaç odacığının veya kapakçığının oluşmaması gibi çok daha karmaşık ve ağır hastalıklara kadar değişebilmektedir.
OLASILIK 1000 DOĞUMDA 8'DİR Her anne adayı için doğumsal kalp hastalığı olan bir çocuk doğurma olasılığı, 1000 doğumda 8'dir. Buna göre ülkemizde yaklaşık olarak yılda 10.000 ile 15.000 çocuk doğumsal kalp hastalığı ile doğmaktadır. Bu sayının yaklaşık yarısını 1 yaşından önce cerrahi müdahale gerektiren önemli hastalıklar oluşturmaktadır. Eğer anne-babanın doğumsal kalp hastalığı olan bir çocuğu varsa sonraki çocuklarda risk normalin yaklaşık 2 katı kadar artmaktadır.
* * * Medicana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dç. Dr. Ali Seyfi Yalım Yalçın anlatıyor...