Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 18 Ağustos 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
'Yeni Türkiye' için 10 sır görüşme
Çukurambar buluşması
Koşaner'le buluştu

Türkiye'nin 10 sır görüşmesi



Türkiye'de son zamanlarda yapılan 10 sır görüşme, ülkenin geleceğini, iç siyasetin yeni odaklarını ve siyasi aktörlerin davranışlarını belirledi. Türkiye'nin yeni dönemini belirleyen randevuların çoğunda Başbakan Erdoğan vardı.

KRİTİK RANDEVULAR...
Baykal ile Beylerbeyi buluşması, Bülent Arınç'la makamında yapılan görüşme, Dolmabahçe mutabakatı, İlker Başbuğ'la başbaşa yapılan görüşme bunlardan sadece bazılarıydı...


***

'Yeni Türkiye' için 10 sır görüşme

Türkiye'nin yeni dönemini, çoğunluğunda Başbakan'ın yer aldığı ve bugüne dek içerikleri tam bilinmeyen 10 buluşma şekillendirdi.

Hafızayı beşer, nisyan ile maluldür, yani, "İnsan aklı, unutmakla mahkumdur..." Bazı kritik konuları unutmuş olabiliriz. 10 "sır görüşme" de Türkiye'nin geleceğini, iç siyasetin yeni odaklarını, siyasi aktörlerin davranışlarını belirledi. Erdoğan'ın en büyük özelliklerinden birisi düzenli olarak günlük tutması. Öyle görünüyor ki Türk siyasi hayatının son 5 yılına ait bütün kritik görüşmelerin üzerindeki sır perdesi Erdoğan'ın günlükleri yayınlandığı zaman kalkacak. İşte 10 sır görüşme:

* BEYLERBEYİ BULUŞMASI: Erdoğan ile Baykal arasında Şubat 2003'te gerçekleştiği öne sürülüyor. İstanbul Beylerbeyi'nde gerçekleştiği iddia edilen yaklaşık 3 saatlik görüşmenin hemen ardından, Meclis'te Erdoğan'ın önünü açacak Anayasa değişikliği CHP'nin desteğiyle kabul edildi. CHP buluşmayı yalanlasa da "aracılar" ve Zülfü Livaneli, bu iddiayı doğruladı.

* BÜLENT AĞABEY'İN MAKAMINDA: AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayını açıklamasına birkaç gün kala, 2007 Nisanı'nda Erdoğan, dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç'ı makamında ziyaret etti. (Detaylar Erdoğan ile Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün Dolmabahçe görüşmesinde ortaya çıktı.) Başbakan açıklıyor: "Ben istişareyi seven bir insanım. O günlerde yaptığımız bütün istişare, kamuoyu anketleri beni veya Abdullah Bey'i işaret ediyordu. Kendinizi benim yerime koyun. Bir siyasetçiyim. Ben o istikamette yürümezsem siyasi geleceğimi nasıl garanti ederim? Benim ismim üzerinde de Abdullah Bey'in ismi üzerinde de ittifak vardı. Evet, Bülent Bey dayattı falan dendi. Yok böyle bir şey. Abdullah Bey uluslararası camiada tanınmış arkadaşımız. Dışişleri'nde büyük tecrübe edindi. Genellikle Abdullah Bey'le, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Bey'le, Bülent Bey'le istişare ederdim."

* PUTiN'LE SOÇi GÖRÜŞMESİ: Erdoğan 18 Temmuz 2005'te dönemin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Görüşme Putin'in yazlığının bulunduğu Karadeniz kıyısındaki Soçi'de yapıldı. Temasın sır perdesi 3 yıldır aralanmadı.

* DOLMABAHÇE MUTABAKATI: 27 Nisan'da yayınlanan Genelkurmay bildirisinden sonra Beşiktaş'taki Başbakanlık Ofisi'nde Başbakan Erdoğan ile Yaşar Büyükanıt program dışı bir araya geldi. Başbakan'ın davetiyle yapılan, 2 saatlik görüşmede taraflar açıklama yapmama konusunda mutabakata vardı. Bu görüşme hakkında en çok yorum yapılan zirve oldu.

* ŞEMDİNLİ SONRASI GÖRÜŞME: Erdoğan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı döneminde Büyükanıt ile 24 Mart 2006'da bir araya geldi. Şemdinli iddianamesinde adı geçen Büyükanıt, 2 saat boyunca Erdoğan'la baş başa görüştü. Ardından Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı'na atanma kararnamesi imzaya açıldı.

* BUSH'LA OVAL OFİS TEMASI: Erdoğan, diplomatik alanda en kritik görüşmesini Kasım 2007'de Oval Ofis'te ABD Başkanı Bush'la gerçekleştirdi. Erdoğan, o güne dek Kuzey Irak'ta yuvalanan bölücü terör örgütüne yönelik operasyona yeşil ışık yakmayan ABD'yi ikna etti. Ardından örgüte yönelik havadan ve karadan son yılların en büyük operasyonu başlatıldı.

* KONUT GÖRÜŞMESİ: Erdoğan ile Org. İlker Başbuğ arasındaki "baş başa" görüşmenin ardından Org. Başbuğ'un açıklaması: "Sayın Başbakan ile bir görüşmemiz oldu. O görüşme, Sayın Başbakanımızın talebi üzerine gerçekleşti. Tabii bu görüşme, Sayın Genelkurmay Başkanımızın bilgisi ve müsaadesi çerçevesinde olmuştur. Görüşmemizin ana konusunu, özellikle önümüzdeki dönemde, tabii bunu kısa vade olarak almayın, uzun vade olarak düşünün terörle mücadele ve bölücü terör örgütüyle mücadele kapsamında gerçekleşebilecek durumlar ve tedbirler teşkil etmiştir." "Uzun vade" sözünün şifresi çözüldü. Başbuğ'un Genelkurmay Başkanlığı'na herkes kesin gözüyle baktı.

* KARARGAHTA GÖRÜŞME: Org. Başbuğ ile Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı Osman Paksüt'ün, Kara Kuvvetleri Karargahı'ndaki görüşmelerinin ardından, Org. Başbuğ 4 Mart 2008 tarihli teması doğruladı: "Görüşme yapıldı ancak Irak'ın kuzeyine icra edilen harekata ilişkin kutlamaların iletilmesi ile sınırlı kaldı." Paksüt ise "Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildikten sonra Org. Başbuğ ile 2 veya 3 kez görüştüm. İlk görüşme Başbuğ Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na seçildiğinde tebrik niteliğindeydi, 2. görüşmeyi hatırlamıyorum. 3. ise TSK'nın Irak'ın kuzeyine başlattığı harekatın bitirilmesinden birkaç gün sonraydı. Kapatma davası açılmamıştı, başörtüsü davası yeni açılmış olabilir" dedi.




DİĞER GÜNE BAKIŞ HABERLERİ
Kamu binaları da kaçak!Hainlere tam isabet
Başkan'a 'organik' postaMHP'ye 5 yıl ek süre
Dişli'ye canlı yayın çağrısıOrman gitti yargı geldi
'CHP Hak ve halktan uzaklaştı'Mezarı taşınacak mı?
Üniversiteli kızdan Gül'ü...'Kapatılmaması hayırlı olmuştur'
'Kara kıta'ya büyük adımBabacan kriz için Bürksel'de
40 kiloluk bomba son anda...Şehide veda...
AKTÜEL
Üniformalı Üniformalı soyguncular
Rus askerleri, Gori ve diğer kentleri yağmalamaya devam ediyor 30'a...
3 kuşak felaket
Uyuşturucu itirafı
O da modaya uyacak
İlginç takas


EKONOMİ
Esnaf Esnaf istedi, bakanlık duydu yeni kredi paketi hazırlanıyor
Sanayi Bakanlığı'nın imalatçı esnaf için vereceği faizsiz toplam 125...
Yeni yılın yeni modelleri
Memur bütçeyi zorluyor
Peugeot'da avantajlar devam...
İlk Türk helikopteri geliyor
Altın almanın zamanı
Çiftçiye kırmızı kart
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Az Bulutlu 33°C 23°C 
ANKARA Az Bulutlu 36°C 21°C 
İZMİR Açık 36°C 25°C 
ANTALYA Az Bulutlu 32°C 26°C 
ADANA Az Bulutlu 36°C 25°C 
EKONOMİ
IMKB E: 42.194,420 D:% 1,16
DOLAR S: 1,183 D:% 0,04
EURO S: 1,737 D:% -1,34
SAKLAMBAÇ
GÜNCEL
SPOR
AKTÜEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi