Milli Mücadele'nin kalelerinden biri olarak İstanbul'da kurulan Topkapıspor; renklerini kurşunun grisinden, bayrağımızın alından aldı.
Savaş dönemi Türk milletine uygulanan baskı ve şiddetin doruğa çıktığı günlerde kurulan Müdafaa- i Milliye Teşkilatı (MM), örgütlenmede değil ama karargah faaliyetlerinde büyük zorluklar yaşıyordu. Zira o günlerde İstanbul'da iki kişinin bile bir araya gelmesi şüpheli sayılıyor, insanlar sorgusuz sualsiz tutuklanıp, Arapyan Hanı'nda işkencelere tabi tutuluyordu. Milli Karargah merkezinin şüphe çekmeden hizmet vermesi, üyelerinin ise toplantı ve seyahatlerinde rahat hareket etmeleri için çare arayan teşkilatçılar, bu maksatla 1 Kasım 1920 tarihinde Sur içindeki tarihi Sübyan Mektebi'nde Topkapı Mahveli Cemiyeti adını verdikleri bir spor kulübü kurarak inandıkları yolda yürümeye devam ettiler.
İŞGAL YILLARI Topkapıspor Kulübü Ulusal Kurtuluş döneminin önemli noktalarından biri. Rivayet o ki; formalarının göğüslerine 'M.M.'nin yıldızını işleyip, renkleri de 'kan ve kurşun'u temsilen özellikle Kırmızı-Kurşuni olarak seçen bu kulüp, Türkiye'nin Milli Mücadele'ye hizmet amacı ile kurulan ilk 'spor kulübü' unvanı ile de tarihimizdeki yerini almış. Esir edilen İstanbul'da Anadolu için istihbarat toplamak, silah kaçırmak, ayrıca subay ve memur göndermek amacı ile çeşitli ama aynı amaca yönelik milli direniş örgütleri kurmaya başlamış... Gerçi 1918 sonbaharında İttihat ve Terakki kurmayları tarafından kurdurulan Karakol Cemiyeti vardır ama bu örgütün bir kanadının İngilizler tarafından çökertildiği, diğer yandan politika ve icraatları da tasvip edilmediğinden dolayı Ankara başka birimlere ihtiyaç duymaktadır... Bu zaruret karşısında 'Müdafa-i Milliye' adlı milli bir direniş örgütünün kurulması kararlaştırılır ve ilk adım 1920 ilkbaharında, Topkapı'da Topkapılılar tarafından atılır. İstanbul buradan fethedilmişti. Ülkenin kurtuluşunda da ilk girişimlerden biri de bu semtte yapılıyordu.
MÜDAFAA-İ MİLLİYE Bir gün yoksul Topkapılılar'ın aralarında para toplayarak yardım ettikleri Ermeni Kilisesi'ne Fransız bayrağı çekilir. Topkapılılar şaşırdı ama sonra bunun işgal demek olduğunun farkına vardılar. Çok geçmedi; Kurtuluş için, topyekün bir milli mücadele verilmesi gerektiğinin bilincindeki Topkapılılar saflardaki yerlerini aldı. Semtin sevilen, sayılan iki delikanlısı Piyade Yüzbaşısı Emin Ali Bey'le, Bahriye İtfaiye Taburu'ndan Bölük Komutanı Bahriye Yüzbaşısı İsmail Hakkı Bey ilk adımı atarak Müdafai Milliye Teşkilatı'nı kurdular. Bu teşkilat her semt ve mahallede birden ve aynı zamanda kurulmuş bir teşekkül değildi. Bilakis sadece Topkapılıların kurduğu ama kısa sürede mahallelere daha sonrada bütün İstanbul'a yayılmış üye sayısı gün geçtikçe artmaya başlamış bir teşkilattı...
TÜRKİYE CUMHURİYETİ İlk Müdafaa Cemiyeti olarak kurulan Topkapıspor Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ardından yine asli faaliyeti olan 'spor'a yönelecek ve günümüzdeki 1. Amatör Küme ekiplerinden biri olarak yaşamına devam edecekti...