Orta yaştaki kadınlar dikkat! Tüm vücudunuzda geçmeyen ağrılarınız varsa, sabahları yorgun ve halsiz kalkıyor, uyku bozukluğu çekiyor, üstüne üstlük bir de mutlu olamıyorsanız fibromiyaljiden şüphelenmelisiniz....
Fibromiyaljinin tedavisinde egzersizin çok önemli olduğunu söyleyen Medicana İnternational Hospitals Fizik-Tedavi Uzmanı Dr. Cavit Meclisi hastalara pilates yaptırdıklarını belirtti. Dr. Meclisi elimdeki pilates topuna oturularak çalışıldığını vurguladı.
Nedendir bilinmez ama bazı hastalıklar kadınları çok seviyor. Bu hastalıklar arasında yer alan fibromiyalji de daha çok orta yaştaki kadınların yakasına yapışıyor; yaşattığı ağrı ve sıkıntılarla yaşam kalitesini bozuyor. Peki nedir fibromiyalji? Belirtileri neler? Tedavisi var mı? Bunları ve hastalıkla ilgili daha birçok soruyu İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan Medicana İnternational Hospitals Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Cavit Meclisi'ye sordum. İşte yanıtları:
BIKTIRAN AĞRI "Fibromiyalji kronik ağrılara sebep olan, aylarca, yıllarca geçmeyen ama ilerlemeyen, herhangi bir sakatlığa sebep olmayan bir hastalıktır. Yaygın vücut ağrısının yanında, halsizlik, uyku bozukluğu, sabahları yorgun kalkma, mutsuzluk gibi durumlar da yaşanır. Ama fibromiyaljinin olmazsa olmazı tüm vücutta yaşanan, bıktırıcı ağrıdır. Tüm vücut ağrısı olduğunda akla gelmesi, araştırılması gereken 5-6 tane hastalık var. Bunlardan bir tanesi de fibromiyaljidir. Fibromiyalji bölgesel ağrı hastalığı, yani kas ağrısı değil. Çok fazla karıştırıldığı için yanlış tanılar konulabiliyor fibromiyaljide.
SİSTEMİK BİR HASTALIK Tabii ki fibromiyalji hastası birçok yerinde ağrı hissedebilir. Ama hastaların çoğu tipik olarak 'tüm vücudum ağrıyor' der. Ve hastalar mutsuzdur. Bu ağrı işlevselliği etkiler. Fibromiyalji hastası gelip de 'benim sırtım arada bir tutuluyor' demez. "Benim tüm vücudum ağrıyor, hayata bir isteksizliğim, mutsuzluğum, yorgunluğum var' diyebilir. Baş ağrısı da olur fibromiyaljide. Bu sistemik bir hastalıktır. Ağrı gelip geçmez. Sinsi, çok şiddetli olmayan bir ağrıdır. Fibromiyaljide, sabit 18 tane ağrı noktası vardır. Teşhis koymak için bunlardan birkaçında ağrı olması gerekir.
SEBEBİ BİLİNMİYOR Fibromiyalji kadın hastalığıdır. Daha çok orta yaş kadınlarda ortaya çıkar. Erkeklerde ender rastlanan bu hastalığın sebebi maalesef bilinmiyor. Bazı hastaların hikayesinde travma vardır. Kaza ya da ameliyattan sonra fibromiyaljinin başladığı, ağrıların geçmediği anlatılır. Ama sebebi belli değildir. Fibromiyaljinin bir hastalık olduğu, yani ağrı durumundan farklı olarak bir hastalık olduğu bilinmelidir.
ÇOK SIK KARIŞTIRILIYOR Ancak belirtileri tipik olan hastalığı başka hastalıklarla karıştırmamak lazım. Bölgesel ağrılara fibromiyalji teşhisi koymamak gerekir. Sadece boynunda, sırtında ağrı olan hastaya kalkıp da fibromiyalji teşhisi koyarsanız, hasta bu hastalığı araştırdığında, 'ben ömür boyu iyileşmeyeceğim' diye karamsarlığa kapılır.
GİDİLECEK İLK ADRES... Anlattığım şikayetleri yaşayan kadınların gideceği ilk adres fizik tedavi ya da romatoloji uzmanlarıdır. Bu hastalığı dahiliye uzmanı da anlayabilir ama hastalarda başka bir hastalığın olmadığından emin olmak gerekir. Bana gelen fibromiyalji hastasına ilk olarak, aktif bir yaşam tarzına sevk edip, zevk alabileceği egzersiz programları öneriyorum. Bu, pilates, yürüyüş, bisiklet, yüzme, hatta yoga da olabilir. Antidepresan ilaçları kesinlikle kullanıyoruz. Antidepresan, gerekiyorsa ağrı kesici ilaçlar veriyorum. Tedavi süreci maalesef ömür boyu sürse de, hasta yaşamını rahat sürdürebilecek bir düzeye geliyor..."