Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 16 Ağustos 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Yeşil çayda tehlike çanları
Taylan Kümeli: 'Fazlası zararlı'
Amerika uyarı yaptı!
Bitki çaylarında aynı risk
'Zayıflatır' denildi ama...
Fazla demlemeyin

İnce belli isyan

İnce belli bardaklarla içtiğimiz siyah çayımız, yeşil çayın gölgesinde kaldı. Ancak araştırmalara göre; 'sağlıklı' sanılan yeşil çayın fazlası çok zararlı....



* Madonna Türk lokumunu tescilledi...
* Oktay Derelioğlu'ndan Kartal'a buruk veda...
* Usta gazeteci Savaş Ay, 'ilk muhabiri' Şebnem Özinal'la fısıldaştı...


***

Yeşil çayda tehlike çanları

'Sağlık için siyah çay yerine yeşil çay' söylemleri fos çıktı! Amerikalı bilimadamlarına göre; aşırı yeşil çay ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor.

Bir zamanlar sofralarımızın baş tacı olan "tavşan kanı" çayımız, son yıllarda hükümranlığını adı Çinliler'le özdeşleşen yeşil çaya kaptırmaya başladı. Sağlığa olan yararları sayesinde 'mucize içecek' olarak adlandırılan yeşil çay, bazı 'sağlık tutkunu' evlerin, kahvaltı sofralarında bile baş tacı ilan edildi. Uzun yıllardan beri sofralarımızın daimi üyesi olan siyah çay, sağlıklı yaşam trendi karşısında yenildi. Öyle ki; birçokları siyah çayın zararlı olduğunu iddia ederek bunun yerine yeşil çay içilmesini önermeye başladı. Sadece Türkiye değil tüm dünyada da "yeşil çay içme akımı" aldı başını gitti.

'HER DERDE DEVA' DİYE BİLİNİYORDU
Gazetelerde, televizyonlarda hep bu içeceğin ne kadar yararlı olduğu anlatıldı. Mazisi çok uzun yıllar öncesine dayanan yeşil çay, hakkında yapılan araştırmaların sonuçlarıyla daha da bir önem kazandı. Çünkü bugüne dek elde edilen tüm bilgiler, mucize içeceğin her derde deva olduğu yönündeydi. İşte tüm bu bilgiler, tüketicileri olduğu kadar üreticileri de harekete geçirdi.

AYNI BİTKİDEN...
Hemen hemen her siyah çay üreticisi firma, ürünleri arasına bir de yeşil çay eklemeye başladı. Siyah çayla aynı bitkiden yani "Camelia Sinensis" den elde edilen yeşil çayın saymakla bitmeyen yararları da gün yüzüne çıkınca bu içeceğin yükselişi önlenemez oldu. Peki, yeşil çayın bugüne kadar bilinen yararları neydi? Araştırmalara göre; yeşil çay, çeşitli kanser riskini azaltıyor, kolesterolü düşürüyor, kan şekerini ayarlıyor, grip virüsünü önlüyor, ağız kokusunu gideriyor, stresi azaltıyor, yorgunluk ve uyku halinin önüne geçiyor, idrar söktürüyor, kan damarlarını güçlendiriyor, diş çürümesini engelliyor, yaşlanmayı geciktiriyor, sigara kullanımının etkilerini azaltıyor, baş ağrısı ve migreni geçiriyor. Bu nedenlerden ötürü "mucize" diye adlandırılan yeşil çayın bir de zayıflattığı ortaya çıkınca, içeceğin popülaritesi daha arttı.

ZAYIFLATICI ETKİ
Yeşil çayla başlayan 'zayıflatıcı bitki çayları'na her geçen gün bir yenisi de eklendi. Bu durum da 'zayıflama çayları' denilen bir deyimin belleklerimize yerleşmesine yol açtı. Ancak ortada bir yanlışlık vardı! Çünkü bazı araştırma sonuçlarına göre; zayıflama çayları da tıpkı bazı zayıflama hapları gibi sağlık sorunlarına yol açıyordu. İşte böyle bir riskin olup olmadığını araştırmak için yola çıkan bilimadamları da; ortaya korkunç iddialar attı. Özellikle 'her derde deva' denilen yeşil çay üzerinde araştırma yapan uzmanlar, mucizenin arkasında birtakım tehlikelerin olduğunu saptadı. Yani bilimadamları, aslında yeşil çayın "siyah çaydan daha sağlıklı" olduğu iddiasını çürüttü! Her şeyin olduğu gibi yeşil çayın da aşırısının önlenemez sağlık sorunlarına yol açtığını iddia eden Amerikalı bilimadamları, yeşil çayın aşırı tüketimi takdirinde ortaya çıkabilecek bazı yan etkilerini şöyle sıraladı: Uykusuzluk, sinirlilik, kalp spazmı, kabızlık, ishal, uykusuzluk ve baş ağrısı. Yeşil çay içmeden önce mutlaka doktora başvurulması gerektiğinin altını çizen bilimadamları, Coumadin tipi kan sulandırıcı ilaç kullananların da yeşil çaydan kaçınması gerektiğini vurguladı.

HAMİLELER DİKKAT
Hamilelerin bu içeceği tüketirken bir kez daha düşünmesi gerektiğini belirten uzmanlara göre; yeşil çaydaki maddeler bebeğin kalbinin açıklığını kapatıp hayatını tehlikeye sokuyor. Bu arada bilimadamlarına göre; kalp ve böbrek rahatsızlığı olanlar, tiroid hastaları ve sinir sisteminde hasar olanlar yeşil çay içmeden önce mutlaka doktoruna danışmalı.

YANLIŞ BİLGİLER...
Bu ürkütücü iddialar hakkında görüşlerine başvurduğumuz Çaykur yetkilileri; yeşil çayın siyah çayın farklı şekilde işlenmiş bir hali olduğunu belirtiyor. Yaz boyunca süren Çaykur İkram Turu kapsamında form ve yeşil çayların sağlığa zararlarıyla ilgili birçok soruyla karşılaşan yetkililer, halkın yanlış yönlendirilmemesi gerektiğini söylüyor. Yeşil çayın antioksidan özellikleri sahip olduğunun altını çizen Çaykur yetkilileri, "Her şeyin fazlası zarardır. Bu nedenle yeşil çay da belirli miktarlarda tüketilmeli" dedi.

AKILLAR KARIŞTI
Öte yandan yeşil çayın zararlı olup olmadığı konusunda fikirlerini sorduğumuz Mümsad Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Akın Palazoğlu kafa karıştırıcı açıklamalarda bulundu. "Yeşil çayın karaciğer, bağırsaklar ve beyne kalıcı zararlar verip vermediğini söylemek için sağlık komitemize başvurmamız gerekir" diyen Palazoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlar çok ciddi suçlamalar ve altı doldurulması gereken bilgiler. Gerekli inceleme ve araştırma yapılmadan bu sorulara cevap vermek yanlış olur."




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Tuba'nın pembe sırrıBüyüdü de anne oluyor
Cruz'la sınıf atladıTurkish delight
Ben futbolu çok sevdimUstanın anısına
'Dinlemem' diyenlere hem...Değerlendirin ve karar verin
Ay tutulmasına özelDondurma sizi çağırıyoooo!
AlışverişHasankeyf için beste yaptı...
Vizyona GirenlerKitap kurdu
Anadolu ateşinden...46 yıl sonra hayat buldu...
Sona ermeden...Balkan ezgileri...
Aşkadavet varDeniz kenarında bistro keyfi
Sizi içine alacak!Taze meyve tadında!
Barbekü eğlencesi bir başkaMeyhane nostalji...
Bu içecek siziserinletecekYazın favorisi 'Martini'
Stresten uzak adresEspresamente İlly artık...
Tekel Votka ile yenidenGünün Mönüsü
'Dinimiz nüfus kağıdında...Muhteşem 3'lü
Charlize'e kardeş geldiAnnesinin Özel Mankeni
En iyi dostu kızıPlajların KORSANI
Kırmızı tutkunuİstanbul'da 'ev'lenecek
Paniğe Kapıldı Havluya SarıldıMİNİK ACAR alışverişte
Özgüvenini kazandırınTedavi kansere yol açmaz
Tehlikenin açık adresi
GÜNCEL
Okul Okul birincilerine ÖSS şoku
Milyonların dörtgözle beklediği ÖSS yerleştirme sonuçlarının...
Deprem raporları ürkütüyor
Sevgilisiyle buluşan genci...
En iyi 500'de Türk üniversitesi
Markette silahlı soygun
Ev soyup ev aldılar
Tüyler ürperten cinayet
SPOR
Elvan'a Elvan'a yakıştı
Madalya umudumuz Elvan Abeylegesse ikincilik kürsüsüne çıkarak kötü...
Yeni sistemle Kral olurum
Tribün önemli
Yıldırım operasyon
Kewell müjdesi
Yıldıray'a af çıkmadı
Rota Zigic'e döndü
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Az Bulutlu 32°C 22°C 
ANKARA Az Bulutlu 33°C 18°C 
İZMİR Az Bulutlu 34°C 25°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 37°C 27°C 
ADANA Gökgürültülü Sağanak Yağışlı 34°C 25°C 
EKONOMİ
IMKB E: 42.194,420 D:% 1,16
DOLAR S: 1,183 D:% 0,04
EURO S: 1,737 D:% -1,34
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi