Günümüzde kanserin tanı ve teşhisinde, tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde dünyada en ileri teknoloji PET CT yöntemidir. Uygulama hastaya büyük yarar sağlamaktadır.
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Meme kanseri tanısında tarama amaçlı kullanılan tanı yöntemi mamografidir. Mamografi ile kanserlerin yüzde 10 kadarı tespit edilemez. Memedeki kitlelerin benign (iyi huylu) ya da malign (kötü huylu) olup olmadığını ayırmada Nükleer Tıp ilk olarak Tc-99m MIBI gibi spesifik maddeleri kullanarak sintimamografiyi geliştirmiştir. Günümüzde kanserin tanı ve teşhisinde, tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde tüm dünyada en ileri teknoloji PET CT yöntemidir. PET CT ile aynı seansta organların hem fonksiyonel hem de yapısal durumlarını değerlendirmek mümkündür.
BÜYÜKLÜĞÜ TESPİT EDİLİR PET CT de kullanılan Florodeoksi glukoz bir şeker olup, kanser hücresinin metabolik ve fonksiyonel özelliklerini göstermektedir. Böylece PET CT ile bir kitlenin iyi ya da kötü huylu olup olmadığının, metabolizmasını görüntülemek ve aynı çekim süresinde bu kitlenin büyüklüğünü, hacmini yani yapısal özelliklerini tespit etmek mümkün olmaktadır. Bir çok kanserin tanı ve takibinde olduğu gibi meme kanserinin tanı ve takibinde de PET CT hem doktora hem de hastaya büyük yarar ve kolaylıklar sağlamaktadır. Meme kanserinde de hastanın teşhis esnasındaki durumu yani tümörün büyüklüğü, tümörün tipi, çevre dokuya ve uzak organlara yayılıp yayılmadığının belirlenmesi ve hastaya nasıl yaklaşılacağı ve hangi tedavinin seçileceği konusunda kilit rol oynamaktadır. Erken evredeki meme kanserinin saptanmasında PET CT oldukça güvenilir bir teşhis yöntemidir. PET CT'nin diğer bir üstünlüğü de birden fazla odak olması durumunda bunu gösterebilmesidir.
HASTAYA KONFOR SAĞLAR Cerrahi tedavi uygulanabilecek hastalarda koltuk altı lenf bezlerine kanserin yayılıp yayılmadığını da değerlendirmede PET CT oldukça duyarlı bir yöntemdir. Koltuk altı lenf bezine yayılım olup olmamasına göre hastaya uygulanacak cerrahi tedavinin şekli, büyüklüğü değişecektir. Bu da hastanın yaşam konforunu etkileyen en önemli etmenlerden biridir. Yine meme kanserinde koltuk altı lenf bezlerine çok küçük yoğunlukta yayılım olan vakalarda diğer bir Nükleer Tıp yöntemi olan sentinel lenf bezi (bekçi lenf bezi) haritalaması da oldukça kolay uygulanabilen ve oldukça yararlı bir yöntemdir. Hastaya meme kanseri tanısı konduktan sonra kanserin evresini belirlemede yani ilk teşhisten hemen sonra PET CT uygulanarak ilk evreleme yapılabilir.
* * * Medicana International İstanbul Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı Doç. Dr. Meryem Kaya