Yumurta ve sperm hücrelerinin bazı nedenler ile doğal ortamda bir araya gelemediği için en güvenilir yöntem tüp bebek tedavisidir.
Her kadında, rahmin sağında ve solunda iki adet tüp bulunur. Bu tüpler, kadının yumurtasıyla, erkeğin sperminin buluşup, döllenmenin gerçekleştirdiği yerdir. Döllenen yumurta burada yaklaşık 45 gün beslenir, daha sonra rahminizin içine nakledilir ve gebelik meydana gelir. Tüpler tıkalıysa, ciddi biçimde hasar görmüşse ya da cerrahi olarak alınmışsa, erkeğin spermi ile yumurta bir araya gelemez ve dolayısıyla gebelik gerçekleşmez. İşte böyle bir durumda, tüp bebek tedavisi uygulanır. Tüp bebek uygulaması gerektiren diğer durumlar ise şunlardır: * Kadında azalmış yumurtalık rezervi (Ultrasonografi ve hormon testleri ile yumurtalık kapasitesinin azalmaya başladığı saptanmış kadınlarda) * 36 kez ovulasyon indüksiyonu (yumurtlama uyarısı) ve aşılama denemesine rağmen gebe kalamamışlarda * Yumurtalama tembelliği polikistik yumurtalık hastalığı * Çikolata kisti hastalığı * Erkekteki problemin ağır olması (Sperm sayısı mililitrede 10 milyonun altında ve ürolojik muayenede tedavi ile giderilebilecek bir sorun bulunamamış ise, erkeğin menisinde sperm hücresi görülemiyor ise (azospermi), erkeğin sperm sayı ve hareketliliği azalmış ise) * 35 yaşın üzerinde olan ve klasik tedavi yöntemleri ile gebe kalamamış kadınlarda, * Kısırlık süresi beş yılı aşmış ve kısırlık nedeni haçıklanamayan çiftlerde * Tekrarlayan gebelik kaybı hikayesi
YÖNTEM ÇEŞİTLERİ Tüp bebek uygulamaları yumurta ve spermin vücut dışında laboratuar ortamında döllenip, gelişen embriyonun rahim içine yerleştirilmesi tekniğidir. Tüp bebek uygulamaları içerisinde en sık kullanılan teknikler invitro fertilizasyon (IVF, klasik tüp bebek) ve intrasitoplazmik sperm enjeksiyonudur (mikroenjeksiyon, ICSI). Günümüzde ICSI daha sık kullanılmaktadır.