Radyoterapi boyunca yorucu aktivelerde bulunulmamalı, dinlenmek için daha fazla zaman ayrılmalıdır. Ayrıca sağlıklı beslenmeye ve bol su içmeye mutlaka özen gösterilmelidir....
Dikkatli bir radyoterapi uygulaması ile oluşan erken veya geç yan etkiler minimaldir. Radyoterapi hastalarına bağlı olarak gözlenebilen yan etkiler başlangıçta çok şiddetli değildir, tedavi ilerledikçe şiddeti artabilir. Nadiren bir süre tedaviye ara verilebilir. Tedavi sırasında ve tedaviden sonraki ilk 6 ayda ortaya çıkan yan etkiler erken, 6 aydan sonrakiler ise geç yan etkilerdir.
ERKEN DÖNEMDE BOĞAZDA YANAR * Meme ışınlamasında, 2-3 haftadan sonra ciltte kızarıklık, ödem, döküntü, kaşıntı, tahriş ve tüy dökülmesi olabilir. Bu durum özellikle koltukaltında oluşabilir. Tedavinin sonlarına doğru cilt reaksiyonları artabilir ve ıslak görünümden yara açılmasına kadar değişen etkiler ortaya çıkabilir. Bu durum geçici olup, tedavinin bitiminden sonra belli bir zaman içinde iyileşir.
* Daha önce kemoterapi almış olan hastalarda radyoterapi sırasında kan değerlerinde düşme olabilir ama bu durum da geçicidir. Kan değerleri tedavi esnasında düzenli aralıklarla (genellikle haftada bir) kontrol edilir. Eğer bu değerlerde düşüş saptanırsa kontroller daha sık aralıklarla yapılır.
* Boğazda yanma ve yutmada rahatsızlık hissi olabilir. Tedavi alanına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Asitli, çok sıcak içecekler ve sert besinlerle beslenilmemelidir.
* Halsizlik, tedavinin ikinci yarısında meydana gelebilir. Bu durumda hasta enerjisini harcamamalı, stresini azaltmalı, bol sıvı ve özel diyet yapmalı ve günün belli bir zamanını dinlenerek geçirmelidir.
GEÇ DÖNEM... * Ciltte renk değişikliği ve sertlik, damarlanmada artış gibi deri reaksiyonları meydana gelebilir ve bunlar kalıcı ama zararsız yan etkilerdir.
* Koltuk altı lenf bezleri cerrahi ile temizlenen hastalarda radyoterapinin de eklenmesiyle kan dolaşımındaki bozukluğa bağlı olarak o taraf kolda şişlik meydana gelebilir.
* Radyoterapi alanı içinde genellikle bir miktar akciğer ışınlanmaktadır. Hastaların yüzde 5'inden azında akciğer problemi görülebilir.
* Özellikle sol meme duvarı ışınlamalarında kalp risk altındadır ve aldığı dozlar sınırlı tutulur. Bu risk, uzun dönemde (10-15 yıl), kalp üzerine yan etkisi olan kemoterapi ilaçlarının alınması ve zeminde kalp hastalığı olanlarda artar.
* Nadiren de olsa çok yüksek dozdaki ışınlamalarda yumuşak dokuda nekroz, kaburga kırıkları oluşabilir.
* Kola giden sinirlerin bulunduğu bölge, ışın alanı içindeyse nadir olarak kolda hafif kuvvet azalması olur.
* Uygulanacak ışın tedavisi 5-20 yılda ışınlama alanında yüzde 0.1-5 ikincil bir kansere neden olabilir. Ancak bu risk tümörün tekrarlama riskinden daha azdır. 3Kadınlarınkabusumemekanseri