Radyoterapi, radyasyon onkolojisi uzmanı yönetiminde, sağlık fizikçisi denetiminde uygulanır. Bu tedavi kesinlikle ağrısızdır Hasta asla radyasyon bulaştırıcı değildir.
Meme kanserli hastalarda radyoterapi, kanserli bölgeye odaklanan yüksek enerjili ışın uygulaması ile kanser hücrelerinin tahrip edilmesi ilkesine dayanır. Bir makine aracılığı ile dışarıdan verilebileceği gibi, bazı durumlarda doğrudan meme dokusu içine yerleştirilen tüpler aracılığı ile de verilebilir. Radyoterapi, genellikle ameliyat sonrası yapılarak meme dokusunda, koltuk altında veya göğüs civarında kalan kanserli hücrelerin ortadan kaldırılmasını sağlar.
TÜMÖR UFALTILIYOR Meme koruyucu cerrahi uygulanan hastalarda memenin mutlaka ışınlanması gerekir. Memedeki tümörü ameliyat edilemeyecek kadar ilerlemiş olan bazı hastalarda da radyoterapi uygulanabilir. Burada amaç, tümörün ufaltılarak ameliyatın yapılmasına olanak sağlamaktır. Radyoterapi, günde 1 kez haftanın 5 çalışma iş günü uygulanır, hafta sonu uygulanmaz. Radyoterapi, radyasyon onkolojisi uzmanı yönetiminde, sağlık fizikçisi denetiminde, eğitimli teknikerler tarafından uygulanır. Bu tedavi kesinlikle ve tamamen ağrısız bir tedavidir. Hasta asla radyasyon bulaştırıcı değildir.
HEDEF ÖNEMLİ Radyoterapiyi amaçlanan hedefe göre genel olarak 2 gruba ayırmak mümkündür:
* Küratif (İyileştirici) Radyoterapi: Hastalık hakkındaki mevcut bilgiler ışığında, hastalığın tamamen yok edilmesinin mümkün olduğu durumlarda uygulanır. Tek başına ya da ameliyat veya kemoterapi ile birlikte verilebilir.
* Şikayetlere yönelik (Palyatif) Radyoterapi: Bu tip tedavide amaç sadece hastalığın belirtilerini hafifletmek ve yaşam kalitesini artırmaktır. Örneğin, ağrılı bir kemik bölgesine verilen radyoterapi ile ağrı azaltılır. Kanamalı tümörlere uygulanan radyoterapi ile kanama kontrol altına alınır. Bu tip radyoterapi ile verilen doz iyileştirici radyoterapiye oranla daha az, tedavi süresi de (1-2 hafta) daha kısadır.