Meme kanseri kadınların korkulu rüyası olmayı sürdürürken 'Paget' denilen yeni bir türü daha ortaya çıktı. Üstelik meme başında oluşan bu kanser, çok sinsi ve kolay ipucu vermiyor.
Uzun süredir internette paget hastalığı ile ilgili haberler dolaşıp duruyor. Hatta bir kişi, yaşadığı paget tecrübesini tüyleri diken diken edecek şekilde anlatıyor, uyarılarda bulunuyor. "İşin aslını öğrenmeli" diyerek Ataşehir Memorial Tıp Merkezi Genel Cerrahi Bölümü'nden Op. Dr. Didem Öncel Yakar'a sordum pageti. İşte gerçek:
* Paget hastalığı ne demek? Memenin paget hastalığı, meme başında oluşan, nadir görülen bir meme kanseri türüdür. Tüm meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 5'ini oluşturur. 50 yaş üzeri kadınlarda daha sık görülür. Memenin paget hastalığı olan kadınların çoğunda altta yatan bir meme kanseri mevcuttur. Nadiren sadece memebaşı ile sınırlı olabilir. Hastalık ismini meme başındaki cilt değişiklikleri ile altta yatan meme kanseri arasında bir ilişki olduğunu saptayan Sir James Paget'dan almıştır.
* Hastalığın sebepleri nelerdir? Hastalığının nedeni tam olarak bilinmiyor. Kabul gören teorilerden biri, meme dokusunda gelişen kanserden birtakım hücrelerin koparak süt kanalları yolu ile meme başına ilerlediğidir. Diğer bir görüş ise meme başı etrafındaki hücrelerin kendiliğinden kanser hücresine dönüştüğü yönündedir.
* Risk faktörleri nelerdir? İleri yaş, aynı kişide daha önce meme kanseri gelişmiş olması, anne, kızkardeş ya da kız çocukta meme veya over kanseri olması, bazı genetik değişikliklerin saptanması, çocukluk ya da ergenlik döneminde göğüs duvarına radyasyon tedavisi uygulanmış olması, şişmanlık, özellikle menopoz sonrası dönemde kilo artışı, ilk adet görme yaşının 12'nin altında, menopoz yaşının 55'in üzerinde olması, uzun süre östrojen tedavisi kullanılması risk faktörleri arasındadır. Ancak hiçbir risk faktörü olmayan kişilerde de meme kanseri görülebilir.
* Tanı nasıl konulur? Doktorunuz bir kitle olup olmadığını kontrol ederken meme başını da değerlendirir. Ultrasonografi ya da mammografi gibi görüntüleme yöntemleri istenebilir. Şüpheli durumlarda doku örneği (biyopsi) alınması gereklidir. Eğer meme başından akıntı varsa, akıntıdan da örnekleme yapılabilir.
* Nasıl tedavi edilir? Cerrahi tedavi uygulanır. Memenin sadece etkilenen kısmının alındığı yöntemlerin yanı sıra, tüm göğüs de alınabilir. Ameliyat sonrasında ilaç, hormon ya da radyasyon tedavisi verilebilir.