Bölgesel kalkınma için 26 ilde kurulması hedeflenen 'kalkınma ajansları' aracılığıyla devlet başarılı projelere kaynak sağlayacak. Kaynak aktarılacak projeler, yarışma ortamında, şeffaf ve objektif kriterlere göre yapılacak. Projelerde, orjinal, kalkınmaya ve gelişmeye ciddi katkı sağlanması gibi özellikler aranacak. Kalkınma ajanslarının 2009 yılı sonuna kadar projelere dağıtacağı kaynağın toplamı ise 850 milyon YTL.
***
850 milyon YTL sahibini bekliyor
Devlet, vatandaşa dağıtmak için tam 850 milyon YTL kaynak ayırdı. Parayı almanın şartı, kalkınmaya katkı yapacak proje üretmek.
2009 sonuna kadar bölgesel bazda 26 ilde kurulacak 'Kalkınma Ajansları' kanalıyla, bölgelerin kalkınmasına uygun projelere 850 milyon YTL hibe kaynak aktarılacak. Para alacak projeler, yarışma ortamında seçilecek.
ŞARTLAR KOLAY
Projelerin orijinal ve ortak çalışma ürünü olması, kalkınmaya, gelişmeye ciddi katkı sağlaması ve ulusal kalkınma hedeflerine uygunluğuna dikkat edilecek. Projeleri, kalkınma ajansının bulunduğu bölgede sadece sivil toplum örgütleri, vakıflar ya da akademisyenler hazırlamayacak. Vatandaşlar da, yaşadıkları ilin gelişimi ve kalkınmasına yönelik ihtiyaçlarına göre, aralarında tarım ve hayvancılığın da bulunduğu değişik sektörlerde proje hazırlayabilecek.
BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRME
Projeleri değerlendirme safhasında kalkınma ajansları, sadece projeyi oluşturduğu bir havuzda toplayan kurum görevini üstlenecek. Burada projeler, herhangi bir 'kayırmacılığı' önlemek amacıyla açılmayacak ve ihale dökümanı gibi kapalı tutulacak. Daha sonra her bir proje, ajans dışından birbirinden habersiz iki ayrı uzmana verilerek incelenmesi istenecek. Bunun ardından projenin inceleme sonuçları, oluşturulacak bağımsız değerlendirme komitesi tarafından ele alınacak. Yapılacak değerlendirme sonrasında, kazanan projeye sözleşme ile kaynak aktarılacak.