Yüzme havuzları bir çok kişinin ortak kullanım alanı olduğu için hastalıklara davetiye çıkartıyor. Özellikle mantar, göz ve kulak enfeksiyonlarına neden oluyor....
Yaz aylarında sıcaklık ve nem, jinekolojik enfeksiyona yakalanmaları kolaylaştırıyor. Özellikle de havuzlar ciddi enfeksiyon kaynağı. Vajinal enfeksiyonlar arasında ise en çok mantara rastlanıyor. Mantarlar klorlu ortamlarda ölmeyen ve denizde yok olmayan organizmalardır. Uygun bir ortam buldukları takdirde, vücudun çeşitli bölgelerine yerleşebilir ve yaşamlarını sürdürebilirler. Klorda da bölünebildiklerinden, havuzdan bulaşmaları kolaydır. Ayrıca üreme sağlığını ve doğurganlığı bile olumsuz etkileyen iltihaplar da yaz aylarını seviyor.
NEMLİ KALMAYIN... Havuzların temiz olup olmamasının bir önemi bulunmuyor. Çünkü klor, vücudumuzda bize yararlı olan mikroorganizmaları öldürüp, zararlı olanların çoğalmasına yol açıyor. Havuz enfeksiyonlarından korunmak için havuza girmeden önce ve girdikten sonra duş alınması, nemli kalınmaması, mayonun ise hemen değiştirilmesi gerekiyor. Bu önlemler alındığı takdirde mantar sorunundan uzaklaşılabilir. Ayrıca yazın kadınların kullandığı sentetik iç çamaşırları, sentetik taytlar ya da dar pantolonlar da terlemeye yol açtıkları için mantara zemin hazırlıyor.
BULAŞICI DEĞİLDİR Ayrıca adet döneminde denize ve havuza giren kadın sayısı da artıyor. Özellikle de tampon kullanarak denize ve havuza giren kadınlar, her ne kadar bu şekilde korunduklarını zannetseler de aksine ciddi mantar riski altında oluyorlar. Çünkü tampon suyu çekiyor ve vajinanın içinde enfeksiyonlar için ortam hazırlanmış oluyor. Mantarın tedavisinde ilaç, vajinal fitiller, haplar ya da iğneler kullanılır. Mantarın bulaşıcı olduğu bilgisi ise yanlıştır. Mantar partnerinize geçmez. Bu tamamen kişinin kendi içinde oluşan ve üreyen bir hastalıktır.
Medicana İnternational İstanbul Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla MAMÇU anlatıyor...