Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 03 Ağustos 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Denizden su içeceğiz
Sağlık için granit
Maliyeti çok daha ucuz

Denizden su içeceğiz

Türkiye, susuzluk nedeniyle zor günler geçirirken Avşa'da umut verici gelişmeler yaşanıyor.



Avşa Belediyesi tarafından yürütülen 'deniz suyundan içme suyu elde etme' projesi adım adım sona yaklaşıyor. Bu proje başarıyla gerçekleşirse birçok il de benzer girişimlerle susuzluktan kurtulacak. Son yıllarda artan su sorunu, küresel ısınmanın da etkisiyle çözüm kabul etmeyecek düzeye gelince Avşa Adası Belediyesi, denizden içme suyu elde etme projesini hayata geçirmek için kolları sıvadı. Bu konuda ciddi çalışmalar yapan Avşa Belediyesi Başkanı Cevdet Çağar, dünyayı pençesine alan bu sorun karşısında Kuveyt Büyükşehir Belediyesi'nin de benzer bir projenin gerçekleşecebileceğini tartıştığını duymuş. Bunun üzerine de 'deniz suyundan içme suyu elde etme projesi'nin startını vermiş. Avşa Belediyesi; çalışmaları olumlu sonuç verdiğinde birçok ilin hatta Türkiye'nin de su problemini çözmede örnek teşkil edecek bir projenin altına imza atacak. Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağar, küresel ısınma ve bilinçsiz kullanım nedeniyle tükenmekte olan su rezervi dolayısıyla başlattığı 'Denizden İçme Suyu Elde Etme Projesi'yle ilgili sorularımızı yanıtladı.

* Avşa Belediyesi oldukça genç bir kuruluş...
1992'de belediyenin kuruculuğunu yaptım. Aynı zamanda Avşa Adası muhtarıydım. Ada'nın yerlisiyim. Ne tür problemlerimiz olduğunu biliyordum. Böyle bir beldenin belediye olması gerektiğini düşündük. Gerekli girişimleri yaptık ve onay aldık. 1999-2004 yılları arasında ise belediyede görev almadım.

* Peki, bu deniz suyundan içme suyu elde etme projesi nasıl başladı?
Başka bir vesileyle yani belediyede görev almadığım dönemde Kuveyt'e bir ziyaretim olmuştu. Belediye Başkanı olduğum dönemde su sorununu nasıl çözeceğim konusunu sürekli düşünür, araştırırdım. Orada da bir tesisi merak edip sordum. Arıtma tesisi olduğunu öğrendim. İçme suyu elde etmek için mükemmel bir tesis oluşturmuşlardı.

* Siz de aynı tesisleri Avşa'ya kurmayı düşündünüz...
Evet. 'Neden olmasın?' dedim. Bölüm bölüm kurulmuş tesislerde dünyanın en tuzlu denizi olan Kızıldeniz'den içme suyu elde ediyor, bir başka bölümde de şişeleme yapıyorlardı.

* Gerçekleşmesi kolay bir proje mi peki bu?
Evet. Hem de uygun koşullar var. Kaldı ki; böyle bir sorunun kesin halledilmesi gerekiyor. Bunun için su sorunu, maliyet hesabı çok düşünülmeden ortadan kaldırılması dünyanın en öncelikli sorunlarından.

* Dünyada benzer örnekleri var mı?
Mısır'da, Suudi Arabistan'da, İsrail'de, ABD'de bir adada tamamen bu yolla içme suyu elde ediyorlar.

* Benzer sistemler günlük kullanım alanlarında da var aslında, değil mi? Uzak deniz seyahatlerinde, yatlarda, kotralarda...
Benzer bir yolla değil tabii ki. Olanaksızlıklar nedeniyle o anda ihtiyaca yönelik üretilmiş bir içme ya da kullanım suyundan söz etmiyoruz. Kalite açısından çok iyi içme olanağı yaratacak bir girişimden söz ediyoruz. O nedenle bu proje, herkesin kullanabileceği ama tesisleri oluşturulduğunda bütün Türkiye'nin projesi olacak.

* Nasıl bir sistem bu?
'Ters osmoz' dediğimiz nebranlardan geçen suyla yani 'sıkıştırma' yoluyla çalışan bir sistem.

* Maliyeti çok yüklü mü?
En büyük maliyeti enerji. Bu sıkıştırmayı yapacak enerjiye ihtiyacınız oluyor. 2004 yılında belediye başkanı olunca ilk işim, su sorunu çözecek projeyi aramak oldu. İlgililerle buluştum ve onlardan bilgi aldım. 'Anakaradan nasıl su getirebilirim?' diye düşünüyordum ama ne kadar yüksek maliyette olduğunu da biliyordum. Düşünün ki, burası bir ada ve su rezerviniz bittiğinde dışarıdan taşımak zorundasınız. Bir ara gemilerle su taşımayı bile düşündüm.

* Su rezervi ne durumdaydı bunları araştırırken?
Küresel ısınmanın vurduğu bir bölgedeyiz. Bitmek üzereydi suyumuz. Ada'nın yer altı kaynakları neredeyse boşalmıştı. Kuyularımız her geçen gün tuzlanıyordu. Bu Avşa Adası'nın bitmesi anlamına geliyordu.

* O yüzden bu proje hayati önem taşıyor.
1 saniyede 50 litre su tüketiliyor Avşa'da. 60 litrenin üzerine çıkarsanız, deniz suyu karışma olasılığı var. İşte bu durumda bir tek yol kalıyordu; denizden içme suyu üretmek. Kışın 3 bin kişilik Ada nüfusu yazın 80 bini buluyor.

* Projenin maliyeti ne kadar?
15 milyon YTL. İller Bankası'yla yaptığımız görüşmeler olumlu sonuçlandı ve yüzde 25'ini biz, yüzde 75'ini devletin karşılayacağı bir proje oluşturduk. Diyelim ki suyu dışarıdan taşıdık. Maliyet litre başına 9 dolar olacaktı. Oysa bu proje ile 1 litre suyu 1 YTL'ye mal edeceğiz.

* Avşa turizmine katkısı da büyük olacaktır...
Hem de nasıl. Hizmet bitmiyor. Yollarımızı yapabildik dar bütçemizle. Herkesi ikna etmek zor oluyor yeni projelerde, ama adım adım yürüyoruz. Yörenin denizi en temiz beldesiyiz. Yukarıdan bakıp deniz dibindeki bir gazetenin büyük puntolu başlıklarını okuyabilirsiniz. Burada Heykel Sempozyumu yaptık 2 kez. Paneller, konserler düzenledik. Daha da iyi olacak her şey...


HAKAN DİLEK

DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Bir şarkısın sen'Kokoş kadınları seviyorum'
Saran'ın cesur yürek Lal'iVay anam vay! 'Poşu'ya bak...
Filenize şifa doldurun!Güzel saçlar uğruna boyun...
Marilyn'e rakip çıktı'Küçük Emrah' yeniden perdede
Rüzgarla dans için AlaçatıSarı Şimşek!..
Renkler yine dile geliyor!İleride sorun olmasın!
Prostat tedavisinde yöntemlerGelecek tatili planlayın
En az 5 milyon sperm gerek
GÜNCEL
Ciğerimiz Ciğerimiz yandı
Antalya'da 10 bin hektarlık alanı küle çeviren yangın 4 köyü yuttu.
Hayallerinde ölmek yoktu
Otogara girişte alınan para...
Örümcek soygunları
Ucuz eğitim şansı
İşsizliğin resmidir
Annenin film gibi dramı
SPOR
En En iyi teklifi Fener yaptı
İngiliz radyosuna konuşan İspanyol hoca, "Evet... Alonso'yu satacağız...
Aslan Kiessling
Sanctis ayaklanması
Rakibe göre Fener
Fatura ağır olur
Bu Trabzon'da hayat var
MHK'yı Yıldırımlar yönetiyor!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Az Bulutlu 29°C 22°C 
ANKARA Az Bulutlu 32°C 16°C 
İZMİR Açık 35°C 24°C 
ANTALYA Az Bulutlu 40°C 28°C 
ADANA Az Bulutlu 36°C 24°C 
EKONOMİ
IMKB E: 42.984,660 D:% 1,86
DOLAR S: 1,159 D:% -0,26
EURO S: 1,803 D:% -0,66
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi