Türkiye'de kısırlık problemi yaşayan erkeklerin sayısı hiç de az değil. Önemli olan çiftlerin sorununun neden kaynaklandığını bilmesi.
Erkek kısırlığının diğer nedenleri şunlardır: Testis harici nedenler: * Meninin boşalma bozuklukları: Meninin boşalmasını engelleyen sebepler kısırlığa neden olur. Prostat ve bazı karın ameliyatlarından sonra meninin geriye boşalması yani mesane içerisine dökülmesi bir örnektir.
* Meni yollarında tıkanıklık: Bu nedenin oranı yüzde 10-20 'dir. Meni yollarında meni kordonunu herhangi bir yerinde tıkanıklık vardır. İltihaplardan sonra olabileceği gibi dıştan bir baskı ile de oluşabilir. Darbeler, fıtık gibi ameliyatlar veya buraya cerrahi müdahaleler kordonu tıkar. Bezende doğmalık olabilir. Çift taraflı olunca kısırlık kaçınılmazdır.
* Penis yapı bozukluklarında bir etkendir. Gelen meniyi ileri doğru fırlatılamaz. Böylece tohum hücreleri kadının haznesine ulaşamaz.
* Bağışıklık nedenleri: Şayet tohum hücreleri kanal dışına herhangi bir sebeple kaçacak olursa vücut bu hücrelere karşı antikor geliştirir ve kendi hücresini yabancı hücre sayarak bu hücreleri öldürmeye başlar. Bazense eşinde sperma hücrelerine karşı bir hassasiyet vardır. Bu hücrelere karşı duyarlı olup onları hareketsiz bırakabilir.
Laboratuar muayeneleri: 1- Meni muayenesi: Kısırlıkta en önemli tetkik meni muayenesidir. Tahlil muayene materyali 40-72 saatlik bir seksüel perhizden sonra yapılamalıdır. Meninin toplanması ve taşınmasında sonucu etkiler. Meni mastürbasyon ile geniş cam bir kavanoza alınmalıdır. Vücut ısısında ve en geç bir saat içerisinde incelenmelidir. Sperma muayenesinde akıcılığı, kokusu, miktarından ve mikrop olup olmadığını incelendikten sonra sayısına bakılır. Bugün kabul edilen değere göretohum hücresinin sayısı 1 mililitrede 20 milyondur.