Yaz aylarında çocuklarda havuz ve deniz kirliliğine bağlı hastalıklar daha sık görülüyor. Uzmanlar önlem olarak havuz yerine denizin tercih edilmesini öneriyor.
Güneş yanıkları, güneş çarpması, besin zehirlenmesi, burun kanamaları, böcek sokmaları, havuz-deniz kirliliğine bağlı cilt enfeksiyonları; yaz aylarında çocuklarda en sık görülen hastalıklar arasında sayılıyor. Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bu hastalıklar aslında ailelerin alabilecekleri basit tedbirlerle önlenebilir.
* Yazın çocuklarda görülen en sık hastalık hangisi? En sık güneş yanıkları görüyoruz. Ultraviyole ışınları, özellikle 1 yaşın altındaki bebeklerin cildini olumsuz etkiliyor. Güneşten koruyucu kremlerin sadece güneşin en dik geldiği 10.00-15.00 saatleri arası deniz kenarında değil, bebekler açık havada gezdirilirken bile sürülmesini öneriyoruz. Güneş ışınları saat 15.00'ten sonra gölgede bile hassas ciltli bebekleri olumsuz etkileyebiliyor.
* Kremlerin özelliği ne olmalı? İçinde katkı maddesi bulunmamalı ve en az 15 koruma faktörlü olmalı. Kimyasal özellikte değil de fiziksel bariyer oluşturacak özellikte olması gerekir. Kimyasal bariyer etkisi olan koruyucular, bebeklerin ciltlerine zarar verebilir. Bunun dışında kaliteli gözlük, şapka, şemsiye gibi önerilerimiz var.
* Güneş çarpması durumunda çocuğa ne yapılıyor? Güneşte 2-3 saat boyunca oyun oynayan çocuklar acil servise bulantı, kusma ve yüksek ateşle başvuruyor. Bu çocukların ilk olarak ilaçlarla ya da ıslak kompresle ateşini düşürüyoruz. Eğer ağır bir güneş çarpması varsa, yani çocuğun genel durumu ve bilinci yerinde değilse hastaneye yatırıp, kanındaki elektrolitlerine (sodyum ve potasyum gibi) bakıyor, serum takıyoruz. Hafif güneş çarpmalarında aile evinde de müdahale edebilir. Çocuk hemen ılık suya sokulabilir.
* Burun kanamalarında sıcak havanın bir ilgilisi var mıdır? Sıcağın ve güneşin etkisiyle ortaya çıkabilen bir sorundur. Ayrıca burnuyla oynamaya bağlı olarak da burun kanayabilir. Önce nedenini tespit ediyor ona göre bir tedavi uyguluyoruz. Eğer güneşe ve sıcağa bağlı bir burun kanaması varsa, acil müdahale olarak soğuk su kompresiyle burnu yıkıyoruz. Genellikle burnu kanayan çocuklara kafasını geri atması söylenir. Aksine, burnu kanayan çocuk kafasını öne doğru eğmelidir. Eğer durmayan bir kanamaysa, çocuk hastaneye getirmelidir.
* İshalli çocuğa ne yapılmalı? Eğer çocukta hafif ishal, kusma varsa ve günde 2-3 kere tuvalete gidiyorsa önce takip öneriyoruz. Çünkü virüslerin yol açtığı basit yaz ishalleri 1-2 günde geçebiliyor. Yazın en çok virütik ishallere rastlıyoruz. Bunlar hiçbir ilaç tedavisi yapılmadan, sadece çocuğun beslenmesine dikkat ederek, bol sıvı vererek, tuzlu, şekerli su takviyesi yaparak geçebilir. Geçmeyen, uzayan, şiddeti yüksek olan, günde 3'ten fazla tuvalete gitmeyi gerektiren ishallerde hastaneye başvurulmalıdır. Çocuklarda, bu durumda sıvı kaybına bağlı kuruma, bilinç bozukluğu, aşırı halsizlik görülebilir. Bu tür hastalara serum vermek ve kaybolan kan değerlerini yerine koymak gerekir.
Bahçelievler Medicana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Özkılıç sorularımızı cevaplandırdı...