Yaz aylarında depresyon belirtileri artış gösteriyor. Sıcaklar; aşırı sinirlenme, tahammülsüzlük, depresyon ve uyku bozukluğuna neden oluyor. İnsanlar ortada hiçbir şey yokken aniden öfke patlaması yaşıyor.
Ssıcak havaların yarattığı olumsuz koşullar sadece metabolizmayı değil, ruh sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Sıcak çarpması, sıcak vurgunu, sıcak krampları gibi fiziksel etkilerin yanı sıra aşırı sinir, öfke nöbetleri, depresyon, tahammülsüzlük, uyku bozuklukları sıcak havaların en belirgin yan etkileri arasında yer alıyor.
SAKİN OLUN Medicana Hospitals Bahçelievler Psikiyatri Kliniği Uzmanı Dr. Fikret Hacıosman, depresyon belirtilerinin yaz aylarında arttığına dikkat çekerek, "Depresyon belirtilerinin yaz aylarında artış gösterdiğini istatistiksel olarak biliyoruz. Aşırı sıcaklar beraberinde aşırı sinirlenme, tahammülsüzlük, depresyon, uyku bozukluğu ve öfkeye neden oluyor. İnsanlar hiçbir şey ortada yokken aniden öfke patlaması yaşayabiliyor" diyor. Kişilerin kendisini sıcaklara psikolojik olarak hazırlaması gerekir. Kişi kendisini sıcaklara psikolojik olarak hazırlarsa olumsuz davranışların da önüne geçmiş olur. Evden dışarı çıkarken, "Bugün sıcak olabilir, kişiler gösterilmemesi gereken tepkiler verebilir. Ama ben sinirlenmemeliyim" düşüncesiyle hareket etmelidir. İnsanın bilinçaltına yerleştirdiği düşüncelerin kendisini yönlendirmedeki önemi unutulmamalıdır. Bilinçaltına ne yüklenirse hareketlerde o görülür. Bu nedenle "Sakinim ve sıcaktan etkilenmeyeceğim" dediğiniz zaman sinirlerinize hakim olabilir ve kendinizi olumsuzluklara karşı hazırlayabilirsiniz.
ILIK DUŞ ALIN Psikolojik hastalığı olan kişiler ise şu önlemleri alabilir: Psikolojik rahatsızlık tanısı konmuş ve tedavi uygulanan hastaların aşırı sıcak havadan etkilenmemesi için ilaçlarını düzenli olarak almaları gerekir. Aşırı sıcak ve nemli ortamlardan kaçınmaları ve mümkünse yayla gibi açık alanlara, nemin olmadığı yerlere götürülmeleri iyi olur. Bol bol ılık duş almak olumlu sonuç verebilir. Islak mendille başı korumak da iyi bir çözüm olabilir.
Medicana Hospitals Bahçelievler Psikiyatrist Dr. Fikret Hacıosman anlatıyor...