Bir kadının gebe kalabilmesi için öncelikle hormonlarının düzenli çalışması gerekir. 30 yaşından sonra her 5 yılda bir yumurtlama sayısında azalmalar başlar.
Doğum kontrolü uygulamadıkları ve düzenli cinsel ilişkisi olan çiftlerin bir yıl içinde gebe kalamaması durumunda kısırlıktan (infertilite) söz edilebilir. Bir kadının gebe kalabilmesi için öncelikle hormonlarının düzenli çalışması ve pelvik organlarının (uterus, tüpler ve overler) fonksiyonel olması gerekir. Yaşlanma ile overlerde (yumurtalıklar) gerileme başlayacaktır. Yaşlanma ile yumurtaların sayılarında ve niteliklerinde azalma olur, bunun neticesinde ovulasyon (yumurtlama) daha seyrek olarak oluşmaya başlar. 30 yaşından sonra her 5 yılda bir ovulasyon sayısında bir azalma olmaktadır. 44 yaşından sonra, gebelik ihtimali ilaçlarla bile hemen hemen tamamen kaybolmaktadır.
MİYOMA DİKKAT Kadında yumurtlama bozuklukları, tüplerin hasarlı veya tıkalı olması, endometriozis ve rahim ağzına ait problemler dışında kısırlık nedenleri şunlardır:
* Miyom: Yapısal olarak iyi huylu rahim tümörleri olan miyomlar da büyüklüklerine, yerleşim yerlerine ve sayılarına bağlı olarak kısırlığa neden olabilir.
* İmmünolojik faktörler (Bağışıklık sistemi): Kısırlıkta rol oynayan immunolojik faktörlerin tanısı zor, tedavisi ise sınırlıdır. Kadının servikal mukusunda bulunan sperme karşı antikorlar (bağışıklık maddeleri) ve döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesini engelleyen bağışıklık faktörleri kısırlığın nedeni olabilir.
* Nedeni izah edilemeyenkısırlık: Bazen, kadın ve erkekte yapılan muayene ve tetkiklere rağmen kısırlığı izah edecek bir neden bulunamaz. Özellikle bu durum, çiftlerde umutsuzluğa ve hayal kırıklığına yol açmaktadır. Kendileri üzüldükleri gibi, aile ve çevreye karşı bir eziklik hissetmektedirler. Ortada belli bir neden yokken çocuk sahibi olamamak bazen karı kocanın birbirini, hatta ailelerin birbirlerini suçlamasına yol açabilmektedir.