Prostat kanseri erkeklerdeki tüm ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer alır. Buna karşı, erken teşhis edildiği zaman etkili tedaviyle tamamen yok edilir.
* Prostat kanseri nedir? Meni salgısını yapan prostat bezinin kötü huylu büyümesi olan prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen 2. kanser türüdür. Prostat kanseri erkeklerdeki ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer alır. Buna karşı, erken teşhis edildiği zaman etkili tedaviyle tamamen yok edilir. Bu kansere yakalananların önemli kısmı nispeten ileri yaşlarda olduğu için, diğer yaşlılık hastalıkları daha çok hayati tehlike arzeder. Prostat kanserinde asıl önemli olan, kanserin hayati zarar verme riski daha fazla olan genç hastalarda erken teşhis edilmesidir.
* Nasıl yakalanır? Her erkeğin 50 yaşından başlayarak düzenli kontrol edilmesi gerekir. Hatta ailesinde prostat kanseri olanların 40 yaşından itibaren dikkatle gözlenmesi gerekir çünkü prostat kanserinde ailevi geçiş sık görülür. Prostat kanserinin sıkı sıkıya dikkat edilmesinin nedeni, erken dönemlerde çok az belirti veren sinsi bir hastalık olmasıdır. Belirti verdiği zaman artık tedavi için genellikle geç kalınmıştır. Hastalıktan kurtulmasının tek şans erken teşhistir.
* Belirtileri nelerdir? Erken dönemde pek belirti göstermez. İleri safhalarında ise şu belirtiler görülebilir: lKarnın alt bölgesinde ve kasıklarda ağrı, lSık idrara gitme, lİdrarda zorlanma, yanma, akışta zayıflama ve kesiklik, lİdrardan veya meniden kan gelmesi, lMeninin ağrılı gelmesi, lBelin alt tarafında veya kasıklarda ağrı, lİştahsızlık, kilo kaybı, lİnatçı kemik ağrıları...
* Kanserde erken tanı için ne yapmalı? Prostat kanseri taramasında kullanılan iki yöntem vardır. Bunlardan biri parmakla muayene, diğeri de kanda PSA testidir. Bu iki testin birlikte değerlendirilmesi sonucunda hastanın prostat kanseri olup olmadığı konusunda önemli fikir verir. Tüm dünyada hala en etkili muayene metodu olan makattan parmakla muayenenin yerini tutacak bir şey yoktur. Doktorun bu muayeneden aldığı tehlike sinyalleri çok önemlidir. Burada prostatın sertliği ve dolgunluğu, ağrılı olup olmadığı, şüpheli kabartıların varlığı, prostatın büyüklüğü anlaşılır. Ayrıca bağırsak kanseri için de ön bulgular verebilir. Bu basit ve ucuz muayene yöntemi, ürolojide en sık başvurulan çok etkili bir yardımcıdır.