Pnömokonyoza en çok kot kumlayanlar, madenciler, cam ve diş protez teknisyenleri yakalanıyor. Özellikle maskesiz kot kumlayanlar 6 ay sonra hastalık sahibi oluyor.
Pnömokonyoz sık rastlanılan bir hastalık. Bu rahatsızlık, solunum yoluyla alınan zararlı maddelerin akciğerde birikmesi anlamına geliyor. TTK işletmelerinde pnömokonyoz oranı binde 23. Bu, sağlık örgütü değerlerine göre normal bir seviye. Ama özel sektör kömür işletmelerinde binde sıfır. Çünkü eğer bu durum tespit edilirse maluliyet veya tazminat söz konusu olabilir. TTK, periyodik muayenesini meslek hastalıkları hastanelerinde yaptırıyor. Özel sektör kömür işletmelerinde çoğu zaman bu testler yaptırılmıyor.
BİN CİVARINDA ATÖLYE VAR En çok kömür ve maden işletmeleri, kot kumlama, cam ve diş protez teknisyenleri hastalığa maruz kalıyor. Kot kumlama işi yurt dışında yasak. Avrupa'da üretilen kotlar, genellikle Türkiye'ye kumlamaya gönderilip tekrar Avrupa'ya götürülüyor. Türkiye'deki kumlama atölyesi sayısının bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Çünkü bunlar ruhsatlı işyerleri değil. Dolayısıyla müfettişler bilmiyor. En çok 3 yıl uygun maskeleme ve havalandırma koşulları olmadan kumlayanlar ölüme gidiyor. 6 ayda bu hastalığa maruz kalabiliyor. Üzerinizdeki taşlanmış kotu kumlayan kişi ölmüştür. Bu işin makinesi var. Ama işveren yük görüyor, almıyor.