Çocuklar 2 ila 5 yaş arasında cinsel kimlik gelişimi yaşıyor. Bu dönemde cinsel organa yönelik yapılan bir işlem psikolojik zararlara yol açabiliyor....
Medical Park Bahçelievler Çocuk Cerrahisi Uzmanı Ali Tolgay, çocukların sünnet olmadan önce bu konuda psikolojilerinin hazırlanması gerektiğini belirtti ve bununla ilgili sorularımızı cevaplandırdı:
* Sünnet hangi çocuklara yapılmamalıdır? Bazı çocuklarda, özellikle kilolu çocuklarda pipiler (gömülü penis denilir) olması gerekenden daha küçüktür. Dolayısıyla standart bir sünnet uygulaması bu çocuklara yapılmamalıdır. Çünkü bu çocuklarda yapılan sünnete dikkat edilmezse sünnet derisinin fazla ya da eksik alınması tekrar bir operasyon gerektirebilir.
* Yeni doğan bebeklere sünnet yapılması doğru mudur? Hiçbir sakıncası yoktur. Ülkemizde genellikle çocuklar biraz büyüdükten sonra sünnet yapılmaktadır. Ancak sünnete sağlık açısından bakan toplumlarda genellikle yenidoğan dönemde yani bebek 2 haftalıkken sünnet yapılmaktadır.
* Sünnetin yapılması için en uygun zaman hangisidir? Sünnetin çocuğun ergenliğe geçmeden önce planlanıp yapılması gerekir. Bir tek 2 ila 5 yaş arasındaki dönemlerde sünnetin yapılmasını önermiyoruz. Çünkü bu dönemlerde çocuklar genellikle merkeziyetçi olur. Gerek cinsel kimlik gelişimi ve gerekse psikoljik açıdan gelişim döneminde olan bu çocuklar pipiye odaklı olur. Dolayısıyla bu durumu kendisi için kıymetli olan organın kesilmesi olarak algılayabilir. İleriki dönemlerde çocuk için psikolojik takıntılara neden olabileceğinden bu yaşlarda sünnetin yapılmasını mümkün olduğunca önermiyoruz.
* Sünnet sonrası ne gibi komplikasyonlarla karşı karşıya kalınıyor? Sünnet uygun koşullarda yapılmışsa eğer herhangi bir komplikasyon gelişmez. Ancak gerekli tedbirler alınmadan, sıradan bir sünnet yapıldığı zaman ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınabilir. Bunların en başında kanama gelir. Yara yerinde enfeksiyon, pipinin baş kısmında erozyona bağlı çiş yapmakta zorlanma gibi problemlerle karşılaşılabilir. Özellikle farklı tekniklerle yapılan sünnetlerde, (halk arasında lazer olarak bilinen yöntem) sünnet sonrası pipide yanık ve yanığa bağlı komplikasyonlarla karşılaşılabiliniyor. Bunun yanında yara iyişleşmesinde şekil bozukluğu da görülebilir.
* Lazer yöntemiyle yapılan sünneti ailelere tavsiye ediyor musunuz? Kesinlikle tavsiye etmiyorum. Unutulmaması gereken sünnetin cerrahi bir işlem olduğu ve ameliyathane koşullarında yapılması gerektiğidir...
* Yanlış yapılan sünnet, çocuğun ileride cinsel hayatını etkiler mi? Psikolojik boyutu olduğu gibi sinirlerden zengin olan, dokunmaya oldukça hassas olan penis dokusunun tahrip olması ve zarar görmesi kişinin ileride cinsel hayatını mutlaka etkileyecektir.