Yeni doğan bebeklerde anne ve çocuk dinamik bir ilişki içindedir. Bu nedenle özellikle anneden ayrılık veya ihmaller ileride yoksunluk sendromuna yol açar.
Ebeveynlerin çocuklarını iyi yetiştirmeleri açısından normal gelişim süreçlerini bilmeleri çok önemlidir. Bu sayede normalde olabilecek ufak değişikleri hemen fark edebilecekler ve kısa sürede önlem alabileceklerdir. Ruhsal gelişim süreçlerini anlatırken biyolojik gelişimi ayrı tutmak olanaksızdır. Buna en güzel örnek, beyin gelişiminin yüzde 80 oranında 1. yaşında tamamlandığı bilgisidir. Yani beynin en hassas olduğu dönem ilk 1 yaş dönemidir. Bunu bilen bir ebeveyn çocuklarına ilk 12 ayında daha fazla özen gösterecek ve koruyacaktır.
Normal ruhsal gelişimi şu evrelerde incelenir: * Bebeklik dönemi: ilk 12 ay * 2. yaş dönemi: 12 -24 ay * Küçük çocukluk dönemi * Okul çağı * Gençlik ergenlik dönemi
Yeni doğan bebekler sosyal karakter özelliklerine sahip olurlar ve aktif bir davranış gösterirler. Bu dönemde anne ve çocuk dinamik bir ilişki içindedir. Bu nedenle bu dönemdeki ayrılıklar (özellikle anneden ayrılık) veya ihmaller ileride yoksunluk sendromuna yol açar. Bebekler bu dönemde görsel ve işitsel ayırma yetilerine sahiptirler. Pisikoanalitik açıdan bu döneme oral dönem adı verilir. Yani bebek ağzını esas davranış merkezi olarak kullanır ve duyusal olarak tatmini ağzı ile yapar.
ANNE BAĞLANTI KİŞİSİDİR İlk yaşın duygusal gelişiminin en önemli olayı sosyal bağlantıdır. Bu nedenle bu dönemin bir diğer adı da bağlantı dönemidir. Yani bebek etrafındaki kişilerin yüz ifadelerini dikkatle gözlemleyebilmeli ve 6. aydan itibaren de ayırt edebilmelidir. İlk bağlantı yaklaşık 7. ayda oluşmaya başlar. Bağlantı oluşumunda beslenme ve bakım rol oynamaz ve hatta bağlantı mutlaka yakınında en fazla olan kişiye de olmak zorunda değildir. Sonuçta bağlantı oluşumunda ilişkinin yoğunluğu, oyun oynama, çocuğa ilgi ve tepki gösterme önemli rol oynar. Kural olarak anne bağlantı kişisidir. Çocuk birçok farklı kişiye bağlantı gösterebilir. Bu da sosyal ilişki kurabilme yetisinin ilk adımlarıdır.
Medicana International İstanbul Çocuk-Ergen Psikiyatrisi ve Psikoterapisi Uzm. Dr. Hülya Bingöl anlatıyor...