2010 Kültür Başkenti Projesi, İstanbul'un vizyonunu değiştirecek. Peki ama bu projeler nasıl gerçekleşecek ve neler getirecek? Biz sorduk Proje Genel Sekreteri Eyüp Özgüç yanıtladı....
İddiamız o ki; "Hiçbir kent Avrupa Kültür Başkenti olma sıfatını İstanbul kadar hak etmemiştir!" Doğal başkent aslında. Birçok milletin yüzyıllar boyunca başkent olarak değerlendirdiği bir kenttten söz ediyoruz. Bir kavşak, bir buluşma noktasından bahsediyoruz o anlamda.
* Avrupa Kültür Başkenti'nin tanımını yapar mısınız? Avrupa ruhunu ve kültürünü yansıtan ve buna katkıda bulunan kentlere verilen addır. Bu anlamda İstanbul rakipsiz bir kent.
* Neden? Çünkü onların kültürünü etkilemiş, yaşatmış, desteklemiş ve bundan etkilenmiş bir kent. Avrupalılar'ın kültürüne de katkıda bulunmuş bir kent. Bunu da kavgasız, gürültüsüz ve barış içinde yapabilmiş bir kent. Atatürk, İstanbul için diyor ki; "Türk halkının gözbebeği!"
DÜNYANIN SÜSÜ * Önemli bir bölgede bulunuyor İstanbul. Aslında bütün bölgenin gözbebeği ve dünyanın süsüdür İstanbul. İki kıtayı ayırması, birleştirmesi, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması önemlidir. Dünyayı ilgilendiren dört elementin hepsi var İstanbsul'da; Toprak, hava, su ve ateş.
* İstanbul yeniden mi tanımlayacak kendini? İstanbul yeniden tanımlanacak, evet. Tarihi unutmadan ama. İstanbul'u karşınıza alıp bundan ne beklediğimizi, neler alıp vereceğimiz konusunda bir hesaplaşma yaşayacağız.
* Hesaplaşma? Evet, bir hesaplaşma. Şunu soracağız; bu zamana kadar İstanbul'u bir şey olarak görmüşsünüz ama tanamlanamaz bir şekilde değerlendirmişsiniz. Avrupa Kültür Başkenti projesiyle öncelikle İstanbul'un ne olduğuna karar vereceğiz. Ne olduğunu tanımlayacağız.
* Peki en stratejik deyme noktalarımız neler olacak? Üç ana alan belirledik. Birincisi; kentsel Uygulamalar. İstanbul'un kültür ve tarihi varlıklarını ele alarak, "bakımsızlığının ihmal edilmişliğini ele alıp onları iyileştirmeyi hedef alan, daha iyi ve daha yaşanabilir bir kente nasıl ulaşabilirizi" tartışacak bir çalışma.
VİZYON DEĞİŞİKLİĞİ * Tamamen bir vizyon değişikliği şart yani... Evet, bir vizyon değişikliğinden söz ediyoruz. Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet Camii'nin çevre düzenlemesi. Orada yapılacak iyileştirmeler, etkinlikler... İkincisi; kültür ve sanat alanında bütün ilgili kesimleri içine alan ve her bölgeyi bu etkinliklerin merkezi haline getirecek girişim. Evrensel bir boyut taşıyacak, görülmeye, izlenmeye değer bütün çalışmaların ve girişimlerin hayat bulacağı bir dev organizasyon alanı .
* Üçüncü alan peki? Bu yeni yüzü ve vizyonuyla İstanbul'un hak ettiği turizm gelirine ve ilgisine kavuşması için etkili bir tanıtım.
* Depremin yaklaştığı dönemlere denk düştü çalışmanız. Bunu ortadan kaldıracak biz değiliz ama çalışmalarımız eş güdüm içinde ilgili kurumlarla birlikte sürecek. Biz de tarihi alanların güçlendirilmesi çalışmalarına katkıda bulunacağız.
* Bu morali bozuk ülkede ve kentte olacak mı bütün bunlar? Evet tam da burada olacak. Moral, bu insanların kendilerini bu çalışmaların- organizasyonların içinde buldukları, kendileri için bu çalışmaların yapıldığını gördükçe yükselecektir.