İstenmeyen gebeliğin önlenmesi için ilişki sırasında korunmak çok önemlidir. Toplum arasında yaygınlaşan 'Doğum kontrol hapları kısırlık yapar' gibi yanlış inanışların hiçbir geçerliliği yoktur.
* Benim penisim 18 cm. Acaba büyümeye devam eder mi hocam? Yaşınızı yazmadığınız için size vereceğim cevap çok sağlıklı olmayacak. Ancak penis gelişimi hakkındaki bilgileri verebilirim. Umarım bu bilgilerde cevabınızı bulabilirsiniz. Erkekler, 10-13 yaşlarında ergenlik dönemine girdiklerinde, penisleri de diğer organları gibi, gelişmeye ve büyümeye başlar. Bu büyüme 18 yaşına gelinceye kadar sürer. Penisinin büyümesi 20 yaşından sonra durur. Penis, gevşek haldeyken ortalama 5-9 cm. sertleşmiş haldeyken 10-18 cm. boyunda olan bir organdır. Normalden daha uzun bir penis cinsel ilişki sırasında genelde kadına zevk yerine acı vermektedir. Bu nedenle sanılanın aksine uzun (büyük) penis, iyi bir cinsel ilişki için ideal değildir.
* 25 yaşındayım ve ben geceleri idrarımı tutamıyorum. Her türlü ilaç ve tedavi gördüm ama faydası olmadı. Psikolojim bozuluyor. Bana nasıl bir tedavi önerirsiniz? İdrar kaçırma 18 yaşından sonra yüzde 0.5 oranında görülür. Sizin yaşındakilerde böyle bir şikayet varsa, organik bir sebep aramak lazımdır. Öncelikle sizin sorununuz idrarını tutamama mı, yoksa gece yatağını ıslatma mı, buna karar vermek gerekir. Üroloji muayenesi ile böbrekler, idrar torbası ve kanalı incelenir ve sistemik bir rahatsızlık araştırılır. Organik bir sebep bulunamayan rahatsızlıkların temelinde psikolojik sorunlar yatar. İyi bir psikiyatr tarafından düzenlenecek bir tedaviye başlanır. Uygun tedavi ile kısa sürede başarı yüksektir.
* 6 ay önce iki mememde ultrason sonucu fibrokistik hastalık teşhisi konuldu. Üç aylık hap tedavisi verdi. Bir üç aylık da bekleme süresi verdi Sizce böyle bir hastanın altı ay beklemesi normal midir? Yoksa geç mi kalmış oluruz? Altı aylık sürem Temmuz'un on dördünde bitiyor. Bu sürede hastalık ne kadar ilerler? Fibrokistik hastalıklar 30 yaşından sonra görülmeye başlar. Fibrokistik hastalıkları, meme kanseri gelişmesi için bir risk oluşturmaz. Fibrokistik hastalık saptanan hastada biyopsi ile parça alınarak inceleme gerekir. Her yıl bir hekim tarafından muayene edilmelidir. 40 yaş üzerinde ise her yıl ultrasonografi ve mamografi ile 40 yaş altında ise sadece ultrasonografi takip edilmelidir. Kafein alınmasının fibrokistik değişiklikleri artırdığı bildirilmektedir. Kahve, çay, kolalı içecekler, çikolata gibi yiyecekler kesilmelidir.