Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 19 Temmuz 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Haberin yüzündeki ışık
Şöhret ya da ekran derdi yok!
Emine Erdoğan ile görüşmek...
Zeka ve güzellik bir arada

Haberin yüzündeki ışık

İnanılmaz eğitim, doğal güzellik, çılgın cesareti, güçlü zeka ve sonuçta önlenemez bir yükseliş... Türkiye'nin ilk ve tek Beyaz Saray muhabiri Özlem Temiz, başarı ve azmin adeta vücut bulmuş hali....



Kadıköy Maarif Koleji, Boğaziçi Üniversitesi, TGRT, İsviçre'de televizyonculuk üzerine master, ardından Executive MBA, Yeditepe Üniversitesi'nde öğretim görevliliği, CNN International ve CNN/US'te koordinatörlük, Georgia State Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi, Skytürk'te spikerlik, simultane tercümanlık, Beyaz Saray'da muhabirlik ve dünya liderleriyle röportajlar... ABD First Lady'si Laura Bush'un evinde ağırladığı, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın röportaj verdiği Türkiye'nin tek Beyaz Saray muhabiri Özlem Temiz'in başarı öyküsü ilginç gelişmelerle dolu...

* ABD Başkanı'nın eşi Laura Bush sizi evinde ağırlıyor, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Beyaz Saray'da yemek yiyorsunuz, Dışişleri Bakanı Rice 40 yıllık dostunuz gibi ABD Genel Kurmay Başkanı ile cep telefonundan konuşuyorsunuz. Bu isimlerle istediğiniz zaman görüşebiliyor, söyleşi yapabiliyorsunuz... Müthiş!
İmkansızı başardığımın farkındayım. Yaptıklarım Beyaz Saray muhabirliğinin de üstünde. Her Beyaz Saray muhabiri Bush'un evine giremez veya Oval Ofis'in, Dick Cheney'nin ofisinin bulunduğu The West Wing'te yöneticilerle makamlarında söyleşi yapamaz. Yaptıklarımla Türk basın tarihinde ilkleri gerçekleştirdim. First Lady'nin emriyle Beyaz Saray'da benim için bazı kurallar ihlal edildi. Bendeki ışığı gören insanla göz göze gelmem yetiyor.

* Bu ışık yüzünden mi oldu bunlar?
O insanlar için bu çok önemli.

BUSH KÜRSÜDEN SELAMLADI
* ABD Başkanı Bush ile görüşüyorsunuz bir fotoğrafta...
ABD'nin önemli generallerinin davetli olduğu bir toplantıda Bush, önce kürsüden bana selam verdi, tokalaşma merasimi sırasında da heyecanla bana yönelip Türkiye'ye dostane mesajlar gönderdi ayaküstü. Benim Beyaz Saray'daki tek Türk muhabir olduğumu biliyor, kendisiyle ortak arkadaşlarımız var. Mesela Baş Ekonomi Danışmanı Allan Hubbard bunlardan biri. Hubbard'lara çaya kahveye giderim, yemeğe çıkarız, eşi Kathy ile çok yakınız.

* Beyaz Saray muhabirlerinin Fırst Lady'si ile de görüşmüşsünüz...
ABD Fırst Lady'siyle de görüştüm, haberin Fırst Lady'siyle de... Haberin First Lady'si Helen Thomas'ın sorduğu sorular ABD'de gündemi belirler. Kennedy'lerin zamanından beri orada. 8 Başkan eskitmiş. Beni o yetiştirdi Beyaz Saray'da.

'SEN ÇOK YAMANSIN'
* Hiç zorluk yaşamadınız mı?
Beyaz Saray'daki ilk basın toplantısına katıldığım gün, Helen'a Bush'un sözcüsü Tony Snow'a soru soracağımı söyledim. "Bu ne cesaret daha ilk günde?" dedi. Çünkü sözcü soru hakkı vereceği kişileri kendisi belirler ve genelde kıdemlilere fırsat verir. Soru için elimi kaldırdım. Snow önce beni geçti. Ama 1-2 saniye sonra tekrar bana yöneldi, takıldı ve "Buyrun'' diyerek soruyu sormamı istedi. Helen'la o an göz göze geldik, onun şaşkınlık içindeki bakışlarını hiç unutamam.

* Ne sordunuz?
PKK ile ilgili bir soruydu ve ABD televizyonları toplantıyı canlı veriyordu. Kendimi tanıttıktan sonra gayet rahat bir şekilde sorumu sordum hatta Snow'u biraz da sıkıştırdım. Helen Thomas o zaman bana şöyle demişti; "Çok yamansın sen. Elinden hiçbir şey kurtulmayacak!".

SİYASETİN LİDER İSİMLERİ
* Ve kurtulmadı...
Kendime çok inanır ve güvenirim. Dünyanın en önemli isimleri bile bana inanıyor, mesela Helen Thomas'la ilgili bir de şunu da ekleyeyim: Beyaz Saray'da muhabirlerin sandalyeleri kurumlar adınadır. Thomas hariç, isim yazılı olan tek sandalye onundur. Kendisi bana o kadar inandı ki; Bush-Karzai buluşmasına gelemediği gün sandalyesini bana verdirtti, böylece toplantıyı Condoleezza Rice ile yan yana ve Bush ile Karzai'nin de tam karşısında oturarak izledim, hayatımdaki tarihi günlerden biri oldu o gün. Bir diğeri de Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Beyaz Saray'da yemek yiyip, röportaj yapmamdır. O röportajla tüm dünya basınını atlattım.

* Kimlerle röportajlar yaptın bugüne kadar ?
George W. Bush, Laura Bush, Condoleezza Rice, Nicolas Sarkozy, Tony Snow, Allan B. Hubbard, Nicolle Wallace, Hamit Karzai, Richard Myers, Rupert Murdoch, Madaleine Albright, Amr Musa, Marc Grossman, William Cohen, Richard Holbrooke, Kraliçe Rania, Nuri El Maliki, Barham Salih, Hoşyar Zebari, Frank-Walter Steinmeir, Velit Muallim, Rahmetli Ahmet Ertegün, Jim Walton, Emine Erdoğan bire bir röportaj yaptığım ve görüştüğüm isimler. Emine Hanım'la Laura Bush'un bir davetinde röportaj yaptım. Hatta Başbakan'ın basın danışmanı Akif Beki haberi alınca bana "Bunu da başardın ya, helal olsun vallahi tebrik ederim" dedi. Çünkü Emine Hanım'ı konuşturmak Bush'u konuşturmaktan zor.

SEVİLMEK MOTİVE EDİYOR
* Sizi en çok ne motive eder?
Çok sevildiğimi bilmek...

* Bütün bunlar başarı öykünüzün içinde değil mi?
Sevgi her şeyin temelidir.

* Amerika maceranız nasıl başladı?
ABD'ye yaz okullarına gitmiştim ama profesyonel anlamda ilk defa CNN'e girmek için gittim. Gerçi annem "Dünyanın en zor işlerinden birini istiyorsun. Millet Türkiye'de sıradan bir televizyon kanalına giremiyor, sen nasıl dünyanın en büyük televizyonuna gireceksin?" diye sormuştu. Ben de "Sen merak etme'' demiştim gülerek ve bavulumu alıp çıkmıştım. Başaracağımı adım gibi biliyordum.

* Ve başardınız da...
CNN Dünya Başkanı Jim Walton beni keşfetti. Larry King'in de patronu kendisi.

* Keşfetmek?
Bende bir ışık var. Bunu görüyor insanlar. Şimdi hâlâ arkadaşız Jim Walton'la, yazışırız, telefonlaşırız, Atlanta'ya gittiğimde muhakkak ziyaret ederim kendisini

* İş teklifi mi yaptı size?
Evet ve CNN İnternational Başkanı Chris Cramer'a yönlendirdi. Cramer da beni onayladı ve ardından zorlu sınavlara girdim. Editörlüğüm, ekran görüntüm, İngilizce haber dilim, siyaset bilgim ve dünya gündemine ne derece hakim olduğum test




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Tek başıma ağlıyorumİstanbul'da tatili yaşayın!
Kadınlar Gladyatör kesildiKöşe savaşları!
Taksiler 'yeşil'lendiHisar yeniden doğdu
Dünyanın merkezine yolculukYazın tadını çıkarın
Büyük yaz indirimi sürüyorHazırlıklara sekte vurdu
Nafakayla tehdit!..Unutulmayan aşk
Kaptanlık hevesiGölcüklü'nün tatili...
Günün mönüsü
GÜNCEL
Soruşturma Soruşturma 'Hava'sı
Ergenekon terör örgütüne kilitlenen Türkiye, yeni bir iddia ile...
Dosya alarmı!
Yüreğimiz yandı: 2 şehit
150 bin işsiz kapıda
ÖSS'de 'süper' skandal
Bayrampaşa tarih oldu
'Öyle değil böyle ölünür'
SPOR
Yıldırım Yıldırım buluşma!
Özbekistan'a giden ikili, Taşkent'te Kamerunlu futbolcuyla başbaşa...
Luis tarih yazacak
Polat'ın bombası Crespo
Kendine kulüp bul
Yine Zebina
Kezman, Aragones'i çıldırttı
Ve Kewell sahnede
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Az Bulutlu 30°C 20°C 
ANKARA Az Bulutlu 33°C 19°C 
İZMİR Açık 35°C 23°C 
ANTALYA Açık 35°C 23°C 
ADANA Açık 34°C 24°C 
EKONOMİ
IMKB E: 37.946,570 D:% 0,67
DOLAR S: 1,191 D:% -1,08
EURO S: 1,889 D:% -1,18
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi