Erkeklerin korkulu rüyası olan 'ereksiyon' sorununun temelinde psikolojik etkenler yatabilir. Alkol ve sigaranın da etkisiyle problem, yaş ilerledikçe daha zor bir hal alabilir.
* Ben ilişkiye giremiyorum. Çünkü penisim çok az kalkıyor ve sertleşme olmuyor. Ne yapmam gerek? Yardımcı olun, cevabınızı bekliyorum. Cinsel ilişki için gerekli ve yeterli sertleşmeyi sağlayamama veya sürdürememeye sertleşme sorunu-ereksiyon sorunu (empotans) denir. Yaşla bu sorun artar ancak yaşlanmanın mutlak sonucu değildir. Sosyal, psikolojik ve bedensel yaşama ciddi olumsuz etkileri olabilir. Ülkemizde yüzde 10-20 oranında görülür. Risk faktörlerinin en önemli ve sık olanları: * Yaşlanma, * Damar sertliği, * Şeker hastalığı, * Kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları, * Bazı ameliyatlar, * Omurilik yaralanmaları, * Uyuşturucu, alkol, sigara ve bazı tıbbi ilaçlar, * Psikolojik sorunlar (özellikle işe bağlı aşırı stres, depresyon, kötü çocukluk dönemi, eş ile yaşanan uyumsuzluk olarak sıralanabilir).
DOKTORA BAŞVURUN Sertleşme sorunu olan ve sorunun psikolojik olduğunu düşünen kişiler, doktora başvurduğunda sorunun gerçekten psikolojik çıkma olasılığı yüksektir. Uzun süreli bir hastalığınız, ilaç kullanım öykünüz yoksa, sorununuz aniden başladıysa ve sabah sertlikleriniz varsa sorununuz büyük olasılıkla psikolojiktir.
* Benim eşimde akıntı var, doktora götürdüm, tahlil yaptı. Mantar var dedi, ilaç verdi, geçmedi. Ne yapmamız lazım? Vajinal mantar enfeksiyonu üreyen mikroorganizmalar genellikle başkasından bulaşmaz. Kişinin zaten kendi vajinasında bulunan maya hücreleri çeşitli nedenlerle aktif hale gelip enfeksiyon yapar. Çok nadiren cinsel ilişki ile bulaşabilir.
HASTALIK KAŞINTIYLA BAŞLAR Vajinal mantar enfeksiyonunun en önemli ve en sık görülen belirtisi kaşıntıdır. Bu kaşıntı geceleri şiddetlenir ve sıcak etkisi ile artar. Hastaların çoğunda dış genital organlarda yanma vardır. Özellikle idrar yaparken, idrarın değdiği bölgelerde şiddetli yanma hissi olur. Bazı hastalarda cinsel ilişki esnasında ağrı olabilir. Vajinal kandidiaziste akıntı her zaman olmaz.
NAYLON GİYSİLERDEN KAÇININ Hastalığın tedavisi çok kolaydır. Tedavi ile akut şikayetler büyük ölçüde giderilir. Ancak hastaların yüzde 5-25'inde hastalık daha sonra tekrarlar. 1 yıl içinde en az 4 defa kandidazis atağı geçirilir ise bu durumda tekrarlayan enfeksiyonladan söz edilmektedir. Bu yeniden atakların nedeni mantar mayalarının vajinadaki sağlam dokuların içine girerek derinlere kadar ilerlemesi ve burada sessiz kalmaları ve ilaçlardan da etkilenmemesi olarak açıklanmaktadır. Tedavi esnasında naylon giysiler giyilmemesi, çamaşırların pamuklu olması, kaynatarak yıkanması ve buharlı ütü ile ütülenmesi, dar giysilerden kaçınılması, vajinanın su ile yıkanmaması bunun yerine nötr pH derecelerine sahip ve bu amaçla üretilmiş sıvı sabunların kullanılması tedaviyi kolaylaştırır.