Ses kısıldığı zaman hemen paniğe kapılmamak ama küçümseyip ihmal etmemek de gerekir. Çünkü gırtlak kanserinin ilk ve önemli işareti ses kısıklığı olup erken teşhis önem taşır.
* Ses kısıklığı ne demektir? Her türlü normalden farklı ses oluşumuna, ses kısıklığı adı verilir. Genellikle sesin azalması veya hiç çıkmaması olarak düşünülmektedir. Sesteki çatallaşmalar, titreşimler, boğuk ses ve diğer tüm ses bozulmalarını bu grupta sayabiliriz. Gırtlaktan daha aşağı seviyelerdeki rahatsızlıklar sesin cılız ve zayıf çıkmasına neden olurken, gırtlağın kendisi ile ilgili hastalıklar da sert, tırmalayıcı ve kısık ses oluşumuna yol açar. Ağız boşluğu ve dil hastalıkları ise ses boğuk, burundan ve "ağızda sıcak patates varmışçasına" çıkmasına neden olur.
* Muayene ve tetkikler uzun sürer mi? KBB uzmanı tarafından burun ve boğaz muayenelerinden sonra gırtlak endoskopik olarak kolayca değerlendirilecektir. Şüpheli durumda biyopsi ve patolojik değerlendirme, gerekiyorsa radyolojik inceleme yapılacaktır. Tümör şüphesinde boyun ayrıntılı bir biçimde incelenecektir. Tedavinin doğru yapılması için gırtlak ve boynun eksiksiz değerlendirilmesi zorunludur.
* Ses kısıklığı uzun süre devam ediyorsa kanser şüphesi var mıdır? Ses kısıklığı olduğu zaman ne hemen ciddi bir hastalık endişesine kapılmalıyız ne de çok küçümseyip muayeneyi ihmal etmeliyiz. Özellikle sigara içen, 50 yaşını aşmış ve 2 haftadan uzun süreli ses kısıklığı olan erkek hastaların mutlaka hekime başvurmaları ve dikkatli bir gırtlak muayenesinden geçmeleri şarttır. Çünkü gırtlak kanserinin ilk ve en önemli işareti ses kısıklığı olup erken evrede saptandığında yüzde 100'e yakın oranda tedavi edilebilmektedir.
* Tedavisi nasıl gerçekleştirilir? Ses kısıklığının tedavisi, ses kısıklığı yapan hastalığa göre değişir. Çünkü ses kısıklığının kendisi bir hastalık değil başka hastalıkların belirtisidir. En basiti olarak ses istirahati, ilaç kullanımları olurken, tümör olgularında onkolojik prensipler doğrultusunda doğru cerrahi yönteminin uygulanması önemlidir.
* Nelere dikkat etmeliyiz? * Sigara ve alkolden uzak durmaya gayret edilmelidir. (Sigaranın akciğer ve gırtlak kanseri üzerindeki rolü çok önemlidir.) * Çok uzun süre konuşmaktan kaçınılmalıdır. * Diyaframı kullanarak, gırtlak kaslarını çok yormadan konuşmaya özen gösterilmelidir. * Boğaz temizleme hareketini yapmaktan kaçınılmalıdır. * Bol su içilmelidir. * Mideden asit kaçağı olan (reflü) hastalar; akşam saatlerinde çay, kahve, kola, alkol almamalı, midesini dolduracak kadar yemek yememeli, yemek yiyip hemen yatmamalı, yüksek yastıkta uyumamalıdır. * Bulunulan ortamın nemi ve ısısının uygun olmasıda dikkat edilmelidir.
Medicana International İstanbul Hastanesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Tanfer Kunt, ses kısıklığıyla ilgili sorularımızı cevapladı...