AKP'nin kapatılmasına muhalefet eden Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, raporunda "yeni bir dönemin başladığını" bu yüzden toplumun tamamının kapatmalara karşı olduğunu savundu. Can, "Millet iradesinin temsilcisi" olan Meclis'in 2001'deki Anayasa değişikliğinde kapatmaları zorlaştırıcı karar aldığını da hatırlattı.
***
'Toplum da istemiyor'
Raportör 'AKP kapatılmasın' dediği raporunda, kapatmalara genel olarak tüm toplumun karşı olduğunu savundu: Refah ve Fazilet kararları yeni dönem başlattı ve toplum dönüştü.
AKP kapatma davasına ilişkin raporunda "AKP kapatılmasın" diyen Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can'ın, ilginç saptamalarda bulunduğu da ortaya çıktı.
MİLLET İRADESİ: Can raporda, parti kapatmayı güçleştiren Anayasa değişikliklerinin Refah Partisi ile Fazilet Partisi hakkındaki kapatma kararlarından sonraya denk düştüğünü, bu kararlardan sonra "yeni bir dönem başladığını", toplumun da bu geçen sürede dönüştüğünü anlattı. Can, değişikliğin yapıldığı 2001'deki Meclis tablosunun koalisyon hükümeti çıkarttığını ve toplumun geniş kesimini temsil ettiğini vurguladı.
KAPATILSA NE OLUR: Can, toplumdaki "Kapatma çare değil" anlayışını da hukuki bir temele oturtarak savundu. Can, bir siyasi partinin kapatılmasıyla kapatılmaması durumundaki sonuçların iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Can, siyasi partilerin varlık nedenlerinin düşünce yaratabilmek olduğunu ve bu yönde faaliyet gösterirken kapatılamayacaklarını kaydetti.
HAK-PAR ÖRNEĞİ: Osman Can'ın raporunda, Anayasa Mahkemesi'nin, HAKPAR hakkındaki davayı reddederken verdiği "barışçıl istek ve önerilerin kapatma nedeni olamayacağı" kararı hatırlatıldı.