Erkeklerde görülen penis eğrilikleri, 2 nedene bağlı olarak ortaya çıkar. Tedavisi cerrahi olabildiği gibi ilaçla da sorun çözülebilir... Önemli olan tedaviden kaçmamaktır, sonuç genelde başarılıdır.
* Selam, ben 20 yaşında bir gencim. Penisim kökünden 45 derece sola eğri, tedaviyle düzelir mi? Evlenmek istiyorum ama korkuyorum ve utanıyorum. Penis eğrilikleri oluşum nedenlerine bağlı olarak 2'ye ayrılır, doğuştan penil eğrilikler ve edinsel (sonradan oluşan) penil eğrilikleri.
BOYUTLARI BÜYÜYÜNCE Penisin iç dokularında kısmi doku yapışıklıkları nedeniyle yapışıklığın bulunduğu yöne doğru eğrildiği görülür. Özellikle ergenlik çağında penisin boyutlarının büyümesiyle ortaya çıkar. Eğriliğin derecesine göre penisin şekli cinsel ilişkiyi zorlaştırabilir veya ilişkiye engel olabilir. Tanı, ereksiyon halindeki penisin görülmesiyle rahatlıkla konulur. Doğuştan olan eğriliklerin ilaçla tedavisi mümkün değildir ve cerrahi tedaviyle penis düzeltilebilir. Sonuç tam başarılıdır.
SEBEPLERİ ÇEŞİTLİDİR Edinsel penis eğrilikleri genellikle 2 nedenle oluşabilir. Birincisi ereksiyon halindeki penisin cinsel ilişki sırasında değişik pozisyonlarda veya aşırı zorlamalarıyla maruz kaldığı travmalara bağlı olarak oluşur. Bu hastalarda hemen cerrahi tedavi ile dokuların tamiri yapılmazsa genellikle peniste eğrilik olur. Bu tip eğrilikler de özel cerrahi tekniklerle düzeltilebilir. İkincisi ise Peyroni hastalığıdır. Özellikle 40-60 yaş hasta grubunda oluşur. Bu hastalığın oluşum mekanizması tam olarak aydınlatılamamıştır. Nedenleri arasında ilişki sırasında oluşabilecek mikrovasküler travmalar, E vitamini yetersizliği, vücuttaki büyüme faktörlerinden oluşacak patolojiler vardır.
AĞRI GÖRÜLEBİLİR Akut döneminde peniste ereksiyonla oluşan şiddetli ağrılar ve eğrilik olabilir. Hastaların az bir kısmında semptomlar kendiliğinden düzelir (ilk 12 ayda). Ancak bu dönemin sonrasında önemli bir hasta grubunda belirtiler ilerler ve ağrılar kaybolsa da peniste eğirlik giderek artar. Peyroni hastalığının ilk döneminde (1 yıl) ağızdan alınabilecek bazı ilaçlar % 30-40 civarında düzelme sağlayabilir. Ereksiyonun normal olduğu eğrilik durumunda düzeltmeye yönelik cerrahi tedavi yapılır. Ancak eğer ereksiyon sorunu mevcut ise penis eğriliği Penil Protez ameliyatı ile tedavi edilir.
* Mide ilaçları sperm sayılarının veya canlılığının düşmesini etkiler mi? Evet. Uyuşturucu madde bağımlılığı, aşırı alkol, sigara, maden ocağı gibi şartları ağır ve sıcak ortamlarda çalışmak, tarım ilaçları, radyasyona maruz kalmak, yağsız diyet yapmak, ilaçlar (uzun süre hormon, kemoterapi ve mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, depresyon ve tansiyon ilaçları) sperm kalitesini bozup, sperm üretimini etkileyebilir. Erkeklerde kısırlığa yol açan hastalıklar da şunlardır: Varikosel en sık kısırlık yapan nedendir. İdrar ve üreme sistemine ait infeksiyonlarına bağlı dokularda hasarlanma, inmemiş testis sorununun bulunması, testisin kendi etrafında dönerek dolaşımının bozulması olarak tanımlanan "torsiyon" problemi, testise alınan darbe ile yaralanma, testiste gelişen kanserler, doğuştan testis doku gelişim bozuklukları, bağışıklık sistemine ait bazı faktörler, cinsel sorunlar, sonradan ortaya çıkan ve üreme sistemini etkileyen faktörler, hormon bozuklukları da kısırlık nedenleridir.