İdrar kaçırma, tıp dilinde 'inkontinans' kelimesiyle ifade edilir. Kadınlarda erkeklerden 3 kat daha fazla rastlanılan idrar tutamama problemi, sosyopsikolojik sorunları da beraberinde getirir. Konunun utanılacak bir şey gibi ele alınması sonucunda hastanın doktora danışma süreci uzamamaktadır, dolayısıyla da tedavinin başlangıcı gecikmektedir. Zor doğumlar ve çok sayıda doğum nedeniyle ülkemizde idrar kaçırma problemi 50 yaşından sonra yaklaşık yüzde 30 oranında saptanmaktadır. 3 tip istem dışı idrar tutamama olup çoğunlukla neden strestir.
3 FARKI TİPTE KARŞIMIZA ÇIKIYOR
1- Stres (inkontinans): Hapşırma, öksürme, gülme, ağır kaldırma gibi karın içi basıncını yükselten aktivitelerle gayri ihtiyari idrar kaçırma durumudur. Nedenleri arasında doğum sayısı zor doğum, ileri yaş, menopoz, fazla kilo uzun süreli kabızlık, sigara kullanımı, geçirilmiş operasyonlar sayılabilir. Genellikle tedavide cerrahi yöntemler kullanılır.
2- Sıkışma (aciliyet inkontinans): İstem dışı mesanede kasılmalar olur. Hastada aniden idrar yapma isteği ortaya çıkar. Nedenleri arasında idrar yolu iltihapları, böbrek veya mesane taşları, myom gibi kitleler, gebelik, diyabet, bazı ilaçlar veya çok fazla sıvı alımı vardır. Genellikle ilaçla tedavi edilebilir.
3- Overflow (taşma inkontinans): Nedenleri arasında kullanılan bazı ilaçlar, bunama, cerrahi, diyabet gelmektedir. Sorununun değerlendirilmesinde temel basamak idrar kaçırma tipinin belirlenmesidir. Çeşitli idrar tahlilleri, jinekolojik muayene, kan tetkikleri ve ürodinami adı verilen özel birtakım yöntemlerle sonuca gidilir.