2008 OKS sonuçları açıklandı. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte, tercih yapmak için bekleyen veli ve öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığının açıklamaları doğrultusunda yoğun bir bilgi bombardımanına tutuldu. OKS sorularının kolay olması, seçici soruların olmaması, 1'den fazla öğrencinin Türkiye birincisi olması, buna paralel olarak da ilk 10'a giren öğrencilerin yüzlerce olması, ilk 100'e giren öğrencinin binlerce olması, diploma notlarının etkisi, kayıt sürecinin az da olsa değişmesi gibi değişimler, öğrencilerimizin geçen yıllara oranla çok daha fazla zihninin karışmasına yol açtı.
SORUN AŞILABİLİR... Bütün bunların üstüne veli ve öğrencilerin bekledikleri puanları alamamaları veya aldıkları puanla istedikleri okullara girip girememe düşünceleri, bu kafa karışıklığını çok daha fazlalaştırdı. Bütün bu olup bitenler her OKS sonucunda yaşanabilecek durumlardır. Fakat 2008 OKS, geçen yıllara göre öğrencilerin ve velilerin bu duyguları yukarıda belirttiğimiz sebeplerden dolayı çok daha fazla yaşamasına sebep oldu ne yazık ki. Pekala bu süreci problemsiz ve nitelikli bir şekilde atlatabilmenin bir yolu yok mu? Elbette var. İsterseniz 2008 OKS tercih sürecinde velilerimizin üzerine düşen görevleri sıralayalım:
* Öncelikle T.C Kimlik No. vasıtasıyla öğrencinin aldığı sonucu öğrenelim.
* Öğrencinin sonuçlarında en önemli kriter yüzdelik dilimi ve sıralamadır.
* Tercihlerinizde sıralama yaparken geçen yılın yüzdelik dilimlerini mutlaka kullanın.
* Tercih sıralamanızı yüzdelik dilimleri küçükten büyüğe göre yapın.
* Puanınız yüksekse size uygun 20 tercih yapın. Bu tercih türünde kazanamama diye bir risk yoktur.
* Orta seviyede bir puan aldıysanız 5 tane yüksek yüzdelik dilimli okul, 10 tane size uygun yüzdelik dilimli okul, 5 tane de sizden düşük yüzdelik dilimli okul yazmanız gerekmektedir.
* Düşük seviyede bir puan aldıysanız, size en yakın yüzdelik dilimlerinden başlayarak 20 tane tercih yapabilirsiniz.
* Tercihleri sıraladıktan ve kod numaralarını yazdıktan sonra öğrencinin mezun olduğu okula teslim etmesi ve görevli yetkilinin bilgisayar üzerinden düzenlediği tercih listesini kontrol ettikten sonra bir çıktısını alması gerekmektedir.
* Bütün bu işlemlerin 18 Temmuz'a kadar yapılması gerekmektedir.
* 25 Temmuz'da sonuçların açıklanmasıyla 2. Yerleştirme'ye veya tercihte yükselme sürecine dahil olunabilir. Bu süreçte de mutlaka profesyonel bir kişiden yardım alınmalıdır.
* Yaptığınız 20 tercih listesi, bütün yerleştirme süreçlerinde kullanılacaktır.