Ortak tuvalet kullanımıyla bile bulaşabilen genital siğiller, erkeklerde sık görülen bir hastalıktır. Kadınlara bulaşınca ise ciddi sorunlara yol açar.
* "Ben 38 yaşındayım. Doktora muayene oldum, 'Bartolin kistin var, ameliyat olman gerekir' dedi. Kabul etmedim, küçük bir şişliğim var. Ara sıra ağrım oluyor. Ne önerirsiniz?" Vajinanın girişinin her iki yanında bulunan ve cinsel ilişki sırasında ıslaklığı sağlayarak ilişkiye girmeyi kolaylaştıran bezlerin kanallarının tıkanıp sıvının bez içinde birikmesine bartholin kisti, bunun iltihaplanmasına ise bartholin absesi adı veriliyor.
ÇÖZÜM CERRAHİ Bartholin kisti veya absesinin tedavisi cerrahidir. Ya tamamen çıkartılır ya da tıkanmış olan kanalların dışarı doğru açılması (en çok ve ilk tercih edilen yöntem) sağlanır. Özellikle genç kadınlarda mümkün olduğunca bartolin bezleri korunmalıdır, çünkü sağlıklı cinsel yaşam için önemli bir sıvı salgılamaktadırlar. İşlem sonrası bir süre cinsel hayat kısıtlaması önerilir ve eşli antibiyotik tedavisi yapılır. Tedavi ne kadar başarılı olursa olsun, ilk 6 ay içinde tekrarlama olasılığı yüzde 20-35'tir. Aynı ameliyat tekrar yapılmaktadır. Tekrarlamasını önlemek için yapılabilecek bir şey yoktur. Hekiminize güvenip kistiniz abseleşmeden ameliyat olmanızı öneririm.
* "Kocamın testislerinde küçük, et benine benzer bir şeyler çıktı. Bunlar bana da bulaşır mı?" Bu oluşumlar, HPV denilen virüsün neden olduğu, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan genital siğillerdir. Cinsel ilişki ve direkt temas ile bulaşan bu hastalık; et beni tarzında kabartılarla ortaya çıkar. Yani HPV'nin bulaşması için tam bir cinsel ilişki yaşanması gerekmeyebilir. Eşler arasında kavgaya yol açan bu hastalık, bulaştırıcılığı yüksek olduğu için umumi tuvaletlerden bile bulaşabilir. Böyle bir hastalık için eşlerin birbirini suçlamaması gerekir. En kısa zamanda hekime başvurmanızı ve siğillerden kurtulmanızı öneririm. Sizin de mutlaka bir jinekolog muayenesi ve test yaptırmanız gerekir.
RAHİM AĞZI KANSERİ RİSKİ HPV erkekte çoğu kez siğil dışında bir soruna yol açmaz, kadında rahim ağzı kanseri riskini artırır. HPV virüslü birçok kadında siğil olmayabilir. Kişi taşıyıcı olabilir. Virüs yıllarca sessiz kalabilir. Temastan yıllar sonra bulgular çıkabilir. Hastaların çoğunda 1-6 ay içinde belirti verir. Yılda 1 kez smear testi yaptırmanız erken tanı için önemlidir.