Uykusuzluk, insanların yarısının hayatlarının belli döneminde yaşadığı bir sorundur. Pek çok nedeni vardır, horlama ve uyku apnesi en önemli uyku rahatsızlıkları arasında yer alır.
Bir uyku uzmanına gittiğinizde, size yattığınız zamanı, uykuya dalmanızın ne kadar zaman aldığını, geceleri uyanıp uyanmadığınızı, sabah kaçta kalktığınızı, gün içindeki şekerleme zamanlarınızı ve uyurken horlayıp horlamadığınızı ya da konuşup konuşmadığınızı soracaktır. Uzman bunun için de yatağınızı paylaştığınız kişiden yardım alabilir.
HERKES HORLAYABİLİR Günümüzde birçok insan uyku problemi yaşamaktadır. En sık rastlanan uyku sorunu "horlama" dır. Solunum yolu kaslarının uyku sırasında gevşeyerek birbirlerine çarpması sonucu meydana gelir. Yetişkinlerin yüzde 50'si uyurken horlamaktadır. Erkekler, kadınlara göre horlamaya daha yatkındır. Fakat menopozdan sonra, kadınlık hormonlarındaki düşüşle birlikte, kadınlar da erkekler kadar horlayabilir. Buna karşın her horlama ciddi bir uyku bozukluğuna işaret etmez. Her gece şiddetli horlama oluyorsa, buna nefes tıkanmaları eşlik ediyorsa ve kişi gün içinde kendisini uykusuz ve halsiz hissediyorsa bir uyku sorunu var demektir ve uzmana başvurulması gerekir.
UYKU APNESİNE DİKKAT Uyku apnesi, sık karşılaşılan başka bir uyku bozukluğudur. Görülme sıklığı yüzde 8-10'dur. Uykuda solunum durup tekrar başlar. Sıklıkla şiddetli horlama ile kendisini gösterir. Solunumun durması uzun veya 1 saatte 5'ten fazlaysa, vücudun pek çok sistemi olumsuz etkilenir. Bu hastalığı taşıyan kişiler, gün içinde uyuklama ile mücadele eder, sabahları yorgun kalkar ve adeta sabaha kadar çalışmış gibi hisseder. Konsantrasyon güçlüğü trafikte tehlike yaşamalarına neden olabilir.