Hem prostat kanserini hem de iyi huylu prostat büyümesini (BPH) önlemede ve tedavisinde beslenme çok önemlidir. BPH için katkısız, taze, rafine edilmemiş, organik ürünlerle beslenmek, meyve, sebze, soya, tahıl ağırlıklı, fındık, ceviz, protein kaynağı olarak öncelikle balık ağırlıklı yiyecekler önerilir. Rafine edilmiş şeker ve tatlandırıcılardan, süt ve süt ürünlerinden, kızarmış yiyeceklerden, bira başta olmak üzere aşırı alkol tüketiminden ve kafeinden ise kaçınılması gerekir.
GÜNDE 2-2.5 LT SIVI TÜKETİLMELİ
Brokoli, prostatitis, BPH ve idrar yolları enfeksiyonuna karşı önleyici ve tedavi edici güce sahiptir. Brokoli aynı anda 2 özellik birden göstermektedir. Birincisi bağışıklık sistemini güçlendirmesi, ikincisi ise antibiyotik etkisidir. Bu sayede prostat enfeksiyonlarının tedavisinde çok etkili olmaktadır. Brokolinin, BPH'de ise testosteron hormonunun prostat üzerinde bozulmuş olan aktivitesini düzenleyerek etki yaptığı düşünülmektedir. Ayrıca günlük 2-2.5 lt sıvı alımı da sağlanmalıdır. Amino asitler (günlük 200'er mg glisin, alanin, glutamik asit) idrar sıklığını ve aşırı sıkışma hissini azaltabilir. Beta-sitosterol, hem kolesterol düşürücüdür hem BPH semptomlarına faydalı etkilere sahiptir. Çiçek polenleri, çinko gibi ek maddeler bu amaçla kullanılmaktadır.
DOMATES LİKOPEN DEPOSU
Prostat kanserinin gelişiminde hayat stili ve beslenme alışkanlıkları çok önemli yer tutuyor. Doğal beslenme ajanları yeşil çay, vitamin E, vitamin A ve selenyum, kanser önleyici özelliklere sahip. Yağlı ve kırmızı etten zengin diyet, kanserojen özellikler içerir. Bu konuda en popüler antioksidan madde ise pişmiş domateste bulunan likopen. ABD'deki Wayne State Üniversitesi Karmanos Kanser Merkezi'nde çalışmalarını sürdüren Prof. Ömer Küçük, domatesteki likopen, soyadaki izoflovan, brokoli ve balıkta bulunan selenyumun kanserden korunmadaki etkisini araştıran başarılı bir çalışma ile likopenin kanserli dokuları yüzde 50 küçültebileceğini gösteren bir çalışma yapmıştır.