Kitlelerin iyi ve kötü huylu olarak 2 çeşidi bulunur. Kitle kötü huylu, hasta da takıntılı değilse operasyon gereksizdir.
Meme dokusu, her biri ayrı bir kanal ile meme başına açılan 20 veya daha fazla lobdan oluşmuştur. Kadın memesinde yaşamı boyunca değişiklikler olur. Puberte (ergenlik) ile birlikte özellikle östrojen ve progesteronun etkisiyle meme dokusunda büyüme başlar. Bu durum menopozdan sonra kaybolur ve menopoz ile birlikte meme dokusunda yağ içeriği artar. Genel olarak 2 grup meme hastalığı bulunmaktadır: Benign (iyi huylu) meme hastalıkları ve malign (kötü huylu) meme hastalıkları... Bunlar aslında meme kanserinden başka bir şey değildir. İyi huylu meme hastalıkları meme kanserlerine göre daha sık görülür.
İYİ HUYLU MEME HASTALIKLARI İyi huylu meme hastalıklarında tanı özellikle hastanın şikayetlerinin dinlenmesi ve "meme-aksilla"nın (koltuk altı) muayenesi ile konulur. Daha sonraki ilk adım ise meme ultrasonografisidir. Genelde hastalar mastalji (memede ağrı), memede ele gelen kitle, meme başından akıntı, memede kızarıklık şikayetleriyle başvurur. Ultrasonografide iyi huylu tanısı alan hastada takip edilebilecek 4 yol vardır: 1. Takip 2. İnce iğne biyopsisi (parça almak) 3. Tru-cut (kalın iğne) ile biyopsi 4. Cerrahi (açık) biyopsi