* Kalp krizinin sebepleri...
* Risk faktörleri...
* Korunmak için yapılması gerekenler...
* Hepsi bu dizide...
***
Kimler risk altında?
Sadece tansiyon hastaları değil, nemli havada kontrolsüz spor yapanlar da kalp krizine yatkındır.
Tansiyon hastaları, kalp krizi geçirenler, bilinen koroner arter hastalığı ve kalp yetersizliği olanlar kalp krizi riski altındadır. Bunun yanında sıcak ve nemli havada kontrolsüz spor yapan normal sağlıklı kişilerin de yukarıda sayılan nedenlerden dolayı risk altında olabileceğini söyleyebiliriz. Hayat tarzı ve beslenme alışkanlıklarımızı değiştirerek yukarıda belirtilen bazı risk faktörlerini artık bizim için risk olmaktan çıkartabiliriz...
SİGARADAN UZAK DURUN
Örneğin sigara bırakılmalı, yüksek tansiyon ve diyabet hastalığı daha düzenli takip ve tedavi ettirilmeli, daha çok meyve ve sebze tercih edilerek kolesterolden daha fakir bir diyet yapılmalı. Ayrıca düzenli egzersiz ihmal edilmemeli, ailede kalp hastalığı hikayesi varsa düzenli kontroller yaptırılmalı ve stres altında olanlar kendilerini daha mutlu edecek şeylerle meşgul olmalı.
* Kalp krizinin belirtileri nelerdir?
Göğüste tam yeri belli olmayan sıkışma hissi veren bir ağrı (sanki 100 kiloluk bir kişi göğsünüze oturmuş gibi) olur. Bu ağrı sol kola ve çeneye doğru yayılır. Ağrı hareket etmekle artar, dinlenirken azalır, fakat geçmez. Yarım saatten uzun sürer. Ağrıyla birlikte soğuk soğuk terleme, mide bulantısı ve nefes darlığı olur. İç sıkıntısı da eşlik eder. Bazı kişilerde belirtiler gizli olabilir.
NEFES DARLIĞI
Örnek vermek gerekirse, diyabet hastaları hiç ağrı duymayabilirler ve sadece nefes darlığı ve soğuk terleme şikayetleri olabilir.
* Genç yaştaki kişilerin kalp krizi geçirme sebepleri nelerdir?
Son dönemlerde gençlerde sıkça görülen kalp krizleri, pek çoğumuzu endişeye sürüklemektedir. Yani bugüne kadar "yaşlı hastalığı" olarak düşündüğümüz kalp rahatsızlıkları, artık gençleri ve orta yaş grbunu da tehdit etmeye başlamıştır. Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin 22 Avrupa ülkesi arasında yaptığı bir araştırmada 50 yaş altında görülen kalp krizi oranlarında birinci sırada olmamız, malasef bu olguyu desteklemektedir.
AŞIRI STRES YÜKÜ
Sanayileşmenin beraberinde getirdiği beslenme bozukluğu, rekabetçi iş ortamının ortaya çıkarttığı aşırı stres yükü, gençlerdeki sigara ve bağımlılık yapan madde alışkanlığındaki hızlı artış gençlerde kalp krizi sıklığını artıran faktörler olarak düşünülmektedir. Bununla birlikte, genç ölümlerin çoğu aslında gözden kaçmış doğumsal kalp adalesi hastalıklarına, kalp kapak rahatsızlıklarına veya ani gelişen ritm bozukluklarına da bağlı olabilmektedir.
Dr. Fatih Tekiner Medical Park Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı