Temmuz ayı taksici esnafı için kara bir tarih oldu. Değiştirilen yasayla zorunlu trafik sigortası ücret ve primleri serbest bırakıldı ve yüzde 147'yi bulan zamlar geldi. Geçtiğimiz günlerde bu konuya değinmiş ve esnafın içine düştüğü zor durumdan bahsetmiştim.
Sadece taksiciler için değil minibüs, kamyon gibi tüm ticari araç sahipleri için de durum aynıydı. İlk günlerde bu zammı çok hissetmeyen taksici esnafı, sigortalarını değiştirmeye başlayınca gerçekle bir kez daha karşı karşıya kaldı. İstanbul'da taksiciler kontak kapatma noktasına geldi.
Düşünün daha önce 575 YTL olan trafik sigortası için şimdi en az bin 300 YTL ila bin 600 YTL arasında para ödenecek. Bunun 2 bin YTL'yi bile bulabileceği söyleniyor. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Semih Kaçanoğlu ile konuştum. Bu paranın 2 aylık kazanca denk geldiğini, belediyeye ödedikleri 330 YTL ve diğer vergilerle beraber yılın yarısında boşa çalıştıklarını belirtiyor.
Kaçanoğlu, telefonlarının durmadığını ve esnafın kendisini sürekli arayıp isyan ettiğini hatırlatarak şunları söylüyor: "İstanbul'da 18 bin taksici var. Ayrıca 572 adet de taksi dolmuş var. Hepsi isyanda. Kontak kapatmayı düşünüyorlar. Bu insafsız zam bizi perişan etti." Kaçanoğlu, işlerin tabana vurduğu akaryakıt fiyatlarının arttığı bir ortamda bu zammın gelmesinin kendilerini daha çok sıkıntıya soktuğunu anlatıyor ve ekliyor: "Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir zam görülmemiştir."
'BIÇAK KEMİKTE...' Başkan Kaçanoğlu, kriz ortamında evine ekmek götürmeye çalışan taksici esnafına büyük bir darbe indirildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürüyor: "Artık bıçak kemiğe dayandı. Bir tarafta ekonomik zorluklar bir yanda hızla artan korsan, taksici esnafını kıskaca aldı. Yılda bir kere taksi ücretlerine zam istediğimiz zaman burnumuzdan getiriyorlar. Peki bu yüzde 147 zammı yapan sigorta şirketlerine niçin bir şey söylenmiyor?"
Kaçanoğlu'nun sorusuna sigortacılar cevap verecektir. Fakat bu işte orta yolu bulması gereken Hazine Müsteşarlığı. Fahiş artışların önüne geçmeli, rekabetin vatandaşa zarar vermesini önlemeli. Çünkü sadece taksiciler değil 12 milyon motorlu taşıt sahibi de aynı sıkıntıyla karşı karşıya.