Bebek sahibi olmak isteyen ama sonuç alamayan çiftlerin, bunun nedenlerini ortaya çıkartan testlere başvurması gerekir. Böylece tedavi için bir yöntem geliştirilebilir....
* "Ben 28 yaşındayım ve yeni evliyim. Eşim 3 yıl önce varikosel ameliyatı olmuş. Test yaptırdı, sperm sayısı 3 milyon civarında çıktı. Bebek sahibi olmak istiyoruz ama şu ana kadar hamile kalamadım. Bunun için ne yapmamız gerekir? Teşekkürler." Biz doktorlar, çocuk sahibi olmak isteyenlere 1 yıla kadar müdahale etmeyiz. Ancak eşinizin sperm sayısının düşük olması nedeniyle yardımcı tekniklere başvurulabilir. Öncelikle bir jinekoloğa gidip bu durumu anlatmalısınız. O size öncelikle aşılama, daha ileride de tüp bebek yöntemini önerebilir. Ancak sizin de gebelik için engellerinizin olmaması gerekir. Bunun için jinekolog bazı tetkikler isteyecektir. Hem aşılama hem de tüp bebek yönteminde başarı oranları epey yüksektir. Eğer doktorunuz normal yolla gebe kalamayacağınıza kanaat getirirse, bu 2 yöntemden sonuç alırsınız.
* "2 yıl önce cinsel ilişkiye girdim, ama kan gelmedi. Daha sonra hiç ilişki yaşamadım. Şu anda nişanlıyım, önümüzdeki günlerde evleneceğim. Nişanlım ilk gece ilişkiye girdiğimi anlar mı?" Her kızlık zarı bozulduğunda kan gelmeyebilir. Bazen esnek olan bir zar, tam bir cinsel ilişki olmasına rağmen yırtılmayabilir. Kızlık zarının olup olmadığını veya esnek olup olmadığını hekim olmayan birinin anlama şansı yoktur. Yani nişanlınız sizin ilişkiye girip girmediğinizi anlayamaz. Ancak bilmeniz gereken bir şey var: Sizin kızlık zarınız yırtılmadıysa, nişanlınızla ilişkiye girdiğinizde esnek olduğu için yine yırtılmayabilir. Eğer kızlık zarınız yırtıldı ve nişanlınıza bu durumu anlatmadıysanız, onunla ilişkiye girdiğinizde kanama olmayacağı için yine sıkıntı yaşayabilirsiniz.
* "Penisimde ve çevresinde kan benine benzer siğiller çıktı. Ne olabilir?" Cinsel yolla bulaşan HPV (Human Papilloma Virus); genital bölgede enfeksiyon yapar ve kondilom adı verilen siğil şeklinde kitleler oluşturur. Genital siğiller karnabahar görünümünde, bazen tek bir bölgede, bazen birkaç bölgede, bazen toplu iğne başı kadar ufak, bazen de 5 cm çapına erişebilen ağrısız kitlelerdir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubunda yer alan genital siğillerin bulaşması için tam bir cinsel ilişki yaşanması gerekmeyebilir, temasla bile bulaşabilir. Genital siğiliniz olduğu sürece, cinsel ilişkiye girdiğiniz partnerinize hastalığı bulaştırırsınız ve bu hastalık kadınlarda genital siğil dışında çok daha ciddi problemlere neden olur. Bazı türleri kadınlarda rahim ağzı kanserine ve sünnetsiz erkeklerde penis kanserine de yol açabilir.
İHMALE GELMEZ En kısa zamanda bir hekime başvurarak muayene olmanızda ve gerekli tedaviyle siğillerden kurtulmanız gerekmektedir. Bu sorunla ilgili tedavide; üstteki deriyi içindeki HPV virüsüyle birlikte ortadan kaldıran, kurutan, bağışıklık sistemini düzenleyen anti-viral ilaçlar, cerrahi olarak çıkartma, kriyoterapi (siğili dondurarak tedavi etme) ve elektrokoterle yakma gibi yöntemler kullanılabilir.
* "Eşimle adetinin hemen ardından korunmadan ilişkiye girdik. Acaba hamile olma riski var mıdır? Cevabınız için teşekkür ederim." Çok az da olsa eşinizin gebe kalma ihtimali var. Normalde düzenli adet gören kadınlarda, gebe kalma zamanı, yumurtlama öncesi ve sonrasındaki dönemi içine alan adetin 10. ve 18. günleri arasıdır. Diğer günlerde gebe kalma oranı düşüktür. Eşinizde bir adet gecikmesi durumunda, gebelik testi yaptırmayı ihmal etmeyin.