Kadınların korkulu rüyası olan selülitler artık çözümsüz değil. Önemli olan beslenme alışkanlıklarınızı değiştirip, sağlıklı yaşam kurallarına uymanız....
Her 10 kadından 9'unda görülen bir hastalık olan selülitin tıptaki adı hidrolipodistrofidir. Selülit, dolaşım ve hormonal bozukluklar sonucu bağ dokusunda lokal olarak sıvı toplanmasıyla oluşur. Bu hastalığın oluşumunda küçük damar dolaşımı yavaşlar ve damar duvar bütünlüğü bozularak dışarı, doku içine sıvı sızar, burada yağ dokusu su hücreleri arasında birikir. Daha sonra vücudun geliştirdiği savunma reaksiyonu ile bu sıvı, bağ dokusu tarafından çevrelenir.
BACAKLARDA Zamanla nodüller oluşur ve portakal kabuğu görünümü ilerler. Selülit, daha çok bayanların kalça, basen, dizin ve bileğin iç kısımları, baldırların arkası ve üst bacak bölgelerinde yoğunlaşır. Selülitin evreleri; 1. Dönem: Ayaktayken ve yatarken selülit belirtisi gözlenmez. Cilt sıkıştırıldığında portakal kabuğu görüntüsü izlenir. 2. Dönem: Yatarken portakal kabuğu görüntüsü gözlenmez. Ayakta ise portakal kabuğu görüntüsü oluşur. 3. Dönem: Ayakta ve yatarken ciltte sıkıştırılmasına gerek kalmadan portakal kabuğu görüntüsü olur.
Beslenme; Sağlıksız beslenme de selülit oluşumunu hızlandırır. Fast food ve hazır gıdalara dayalı beslenme şekli cilt yapımızı kötü yönde etlkiler. Sigara ve alkol kullanımı da doku yenilenmesindeki etkisi ile selülit oluşumuna katkıda bulunur.
Beslenme Kalori ve yağ oranı yüksek gıdalardan uzak durmalı, tuz ve şeker tüketimi azaltılmalıdır. Zehirli ve atık maddelerin vücuttan atılması için su içilmelidir.
Duruş ve giyim tarzı Duruş bozuklukları ve giyim tarzı, dolaşım sisteminin ritmini bozar. Yanlış duruş halinizde sıkışan iç organlar toksik maddeleri atamaz. Yüksek topuklu ayakkabılar ve dar giyisileri tercih etmek dolaşım sistemini etkileyeceğinden selülit oluşumunu hızlandırır.
Selülit tedavisi Selülit tedavisinde en etkin yöntem masajdır. Masaj kan ve lenf dolaşımını harekete geçirerek dokuların oksijenlenmesini sağlar.
Spor Kan dolaşımını düzenlemek ve durağan olmaktan kaynaklanan deformasyonu gidermek için spor yapılmalıdır. Egzersiz yapılarak vücudun fazla yağlarını yakması sağlanmalıdır.
Nasıl korunmalıyız? 1- Kilonuzu koruyun. Günde 1500 kalori alın. 2- Jogging yapın, bisiklete binin, yüzün, jimnastik yapın. Suyu ihmal etmeyin. 3- Vitamin ve mineral alın. A ve E vitaminleri deriyi düzgünleştirir, magnezyum metabolizmayı harekete geçirir, fosfor ve silisyum dokuları kuvvetlendirir. 4- Vücudun fazla suyunu atması için beyaz ve kırmızı turp, maydanoz, kereviz, çilek ve pilav yiyin. 5- Tuz, şeker, alkol, sigara, koyu çay, kahve, çikolata, kızartma ve undan uzak durun. 6- Derinin kanla beslenmesini teşvik edin. Örnegin masaj eldiveni ile kendi kendinize yapacagınız masajla, bir sıcak, bir soguk duşu sorunlu yerlere tutun. Saunaya gidin. Güneşlenin.
Tedavisi ve korunmak için nasıl bir beslenme rejimi uygulanmalıdır? Rejim, su açısından zengin, tuz açısından zayıf olmalıdır. Selülit tedavisinde tuzu asgari düzeye indirmek gerekir. Balık, kabuklu deniz ürünleri, kümes hayvanı ve yumurta yenilerek protein açısından zengin bir beslenme uygulanır. Proteinlerin ödemi önleyici ve iştah artırıcı bir rolü vardır. Şekerlemeler, hamur işleri, bakliyat kaldırılmalı, alkolden uzak durulmalıdır. Zira alkol kanda yağa dönüşür ve vücutta birikir.