Hormonlu RIA uygulamasının kesin olmasa da bazı yan etkileri olabilir. Ancak sıralandığında avantajı kesinlikle daha fazladır.
Hormonlu RİA'daki progesteron hormonu, nadiren tüylenme ve sivilcelenmeye neden olabilir. Erkeklik hormonu benzeri etki gösteren bu hormonunun kan yağ dengesi üzerinde olumsuz bir etkisi olup olmadığı bilinmemektedir, ancak önemli bir değişikliğe yol açmayacağı düşünülmektedir. Bu tip rahim içi araçlarda kilo alma, baş ağrısı, uzun süren ve ağrılı kanama gibi yakınmalar çalışmalarla en aza indirilmiştir.
HORMONLU RIA'NIN AVANTAJLARI * Daha az kanamaya neden olmaktadır. * Adet sırasında ağrıyı azaltmaktadır. * Endometrioziste ağrıyı azaltmakta ve hastalığın ilerlemesini önlemektedir. * Meme kanseri nedeniyle Tamoxifen ilacını kullanan hastalarda rahimi koruma görevini görmektedir. * Menopozda hormon replasmanı için kullanılabilmektedir. * Enfeksiyon oranını azaltmakta etkili bir yoldur. * Bu yöntemde gebe olma riski oldukça bu düşüktür.
HORMONLU RİA'NIN DEZAVANTAJLARI Adetin çok azalması veya hiç olmaması hastayı psikolojik olarak rahatsız edebilmektedir. Hormonlu RIA karında şişlik, göğüslerde ağrı ve ruh halinde hafif çökkünlük gibi yan etkilere neden olabilmektedir. * Nadiren de olsa tüylenme ve sivilce oluşumuna neden olabilmektedir. * Kan yağ oranları ve dolayısı ile uzun dönemde kalp-damar hastalıkları üzerindeki etkisi bilinmemektedir. Günümüzde Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Amerikan Tıp Birliği (AMA) ve Amerikan Jinekolog ve Obstetrisyenler Birliği (ACOG) RIA'yı en güvenli ve etkili doğum kontrol yöntemlerinden biri olarak kabul etmektedir. Spiral kullanım alışkanlığının bölgesel farklılıklar göstermesinin sebebi yöntemin erişilebilirliği, uygulayacak eğitimli kişilerin varlığı ve kültürel farklılıklar ile açıklanabilir. Ülkemizde ise bakırlı RIA'lar hormonlu olanlardan çok daha sık kullanım alanı bulmaktadır. RIA'lar röntgen filmlerinde görünebilirliği sağlamak için baryum sülfat adı verilen bir kimyasal madde içerirler.