Keneden korunmak için hayvan barınaklarının düzenli olarak ilaçlanması şarttır Ancak bunun için mutlaka uzman bir veteriner hekimden yararlanmak gerekir.
Günümüze kadar kenelerden korunma ve kontrol amacı ile birçok uygulama gerçekleştirilmiş olmasına rağmen genelde kene tamamen ortadan kaldırılamamıştır. Kenelerin orman, çalılık ve bol otlu alanlara yayılmış olmaları, ilaçların ulaşamayacağı yerlerde saklanmaları ve uygunsuz şartlarda dahi yıllarca canlı kalabilmeleri sonucu hemen her canlıdan kan emebilmeleri ve ilaç direnci geliştirebilmeleri kene kontrolünü zorlaştırmaktadır. Üreme yetenekleri yüksek olduğu için ilaçlamadan kurtulan az sayıda kene binlerce yeni kenenin yeniden üremesine neden olabilir. Ayrıca, kenelerin beslenme ve yayılmasında önemli rol oynayan yabani hayvanlar konusundaki bilgilerin yetersiz olması kontrol çalışmalarının başarısız olmasına yol açan faktörlerdir. Öncelikle hayvan barınaklarının usulüne uygun inşa edilmesi, yarık ve çatlakların kapatılması gereklidir. Barınakların sıvanması bir yöntem olabilir. Ayrıca barınaklar düzenli olarak ilaçlanmalıdır. Özellikle bahar aylarında, kenelerin aktif oldukları dönemlerde sistematik ve uzun süre etkili kene öldürücü ilaçlar uygulanmalıdır.
VETERİNER KONTROLÜNDE Ahır ilaçlamaları gerek duyulduğunda çevre mücadelesi için ruhsatlandırılmış veteriner hekimlerce önerilen ilaçlarla yapılmalıdır. Ahırlarda hayvan sağlığı amacıyla kullanılan kene öldürücü ilaçlar kullanılmamalıdır. Hayvan nakillerinde, hayvanların mutlaka 15 gün önceden kene öldürücü ilaçlar ile ilaçlanması sağlanmalıdır. Bu tarz ilaç uygulamalarda, halk sağlığı açısından ilaçların et, süt ve yumurta da kalıntı bırakmayacak şekilde yasal arınma sürelerine dikkat edilmelidir. Mera ve otlakların kontrol altında tutulması gerekir. İçerisinde çalılık- ağaçlık alanların olduğu alanlar kene yönünden incelenmeli, sakıncalı alanlar ilaçlanmalıdır. Geniş alanların (mera, orman) ilaçlanmasından kaçınılmalı, çevre ilaçlaması, vektör kene açısından riskli olan küçük mesire yerleri ve piknik alanları ile sınırlı tutulmalıdır. Bu alanlara kenenin konağı olan hayvan girişleri kontrol altına alınmalıdır. Ayrıca başıboş sokak hayvanları denetim altına alınarak, düzenli olarak ilaçlanmaları sağlanmalıdır.
ÜLKE ÇAPINDA PROGRAM İlaçlamalar kesinlikle yetkili firmalar ve kurumlarca yapılmalıdır. Daha etkili mücadele için, yabani hayatı da kapsayan ulusal kontrol programları hazırlanmalı ve ülke genelinde kene yaygınlığı ve aktivasyon dönemleri tespit edilmelidir. Hayvanlarda kullanılacak kimyasalların en alt seviyeye çekilmesi için keneye karşı etkili aşı geliştirme ve biyolojik mücadele metodları geliştirilmelidir. Kenelerin doğal düşmanları karıncalar, örümcekler, kurbağalar ve güvelerdir. Ayrıca kene yumurta ve larvaları yiyen birçok böcek türleri vardır. Kanatlı hayvanlardan tavuk, keklik, hindi ve sülün keneleri yemektedir.