Erkeklerde sık olmasa da rastlanan sorunlardan biri de meme büyümesidir. Birçok sebepten kaynaklanabilen bu problem bir hastalıktır ve gerektiğinde alınması şarttır.
Erken boşalma, hemen her erkeğin başına gelebilecek bir sorundur.
* "Merhaba, ben 17 yaşında bir erkeğim. Göğüslerim 3 yıl önce şişti ve bir daha inmedi. Yaşıtım erkeklerde 1-2 yıl sürdükten sonra indi. Ne yapmam gerekir? Sizden acil cevap bekliyorum." Yapısal olarak aslında erkek memesinin kadın memesinden büyük bir farkı yoktur. Erkek memesinin küçük olmasının tek sebebi erkek vücudunda yeterli miktarda kadınlık hormonu olmamasıdır. Ancak bazı durumlarda erkek memesi kendiliğinden büyümeye başlar ve neredeyse bir kadın memesi şeklini alır. Bu bir hastalıktır ve "jinekomasti" olarak adlandırılır. Jinekomastinin birçok nedeni olabilir. En sık rastlanan sebep, ergenlik dönemindeki hormonsal değişimlerdir. Bu tamamen doğal bir süreçtir. 16 yaşlarında meme dokusunun hormonlara hassasiyetinden ötürü büyüme olabilir, bir taraf diğerinden daha fazla büyümüş olabilir. Genelde 2 yıl içinde meme dokusu tekrar normalleşir. Eğer dönmemişse tedavisi düşünülmelidir.
İLAÇLARIN YAN ETKİSİ Bazı hastalıklar, örneğin siroz gibi ağır karaciğer bozuklukları, bazı ilaçlar, örneğin bir zamanlar çok kullanılan bir mide ilacı (cimetidin) jinekomasti yapabilir. Ancak jinekomasti vakalarının büyük çoğunda hiçbir neden bulunmamaktadır. Yani büyük bir oranda hiçbir sebep olmadan kendiliğinden ortaya çıkar. Vücut geliştirme sporcularının büyük bir kısmında da jinekomasti görülüyor. Bunun sebebi doping olarak kullandıkları yüksek miktarda erkeklik hormonudur. Jinekomasti bir kere oluştu mu büyüyen meme dokusunun alınması gerekir. Hormonal tedaviler ile gerilemesi beklenen bir şey değildir.
* "Erken boşalıyorum ve penisimin boyu 12 cm. Karım 'Penisin küçük' diyor. Ne yapmalıyım?" Penisiniz normal sınırlarda ve boyuyla erken boşalma arasında da bir bağ yoktur. Boşalma zamanı göreceli bir kavramdır. Bazı kişiler de karşı tarafı tatmin edemeden olan boşalmayı erken boşalma olarak tanımlar. Oysa kadınların da uyarılmaları ve orgazm olmaları farklıdır. Süre olarak daha kısa zamanda orgazm olan bir kadınla beraberken 'erken boşalmıyor' gibi gelirken, süre olarak daha uzun zamanda ve daha zor orgazm olan bir kadınla birlikteyken siz erken boşalıyor gibi algılıyor olabilirsiniz. Erken boşalma çok sık görülebilir. 25 yaşın altındaki genç erkeklerin 3'te 1'inde ve 40 yaşın üzerinde yüzde 10 oranında görülür. Hemen her erkek hayatının bir bölümünde bu sorunla karşılaşabilir. Bunun nedeni çoğunlukla biyolojik değildir. Erken boşalmanın bazılarının sebebi, bir kısım erkeğin seks yapmayı mastürbasyon ile öğrenmesidir. Mastürbasyonla orgazm olmak için harcanan süre, 2 kişinin cinsel ilişki için harcadığı süreden çok kısadır. Ayrıca mastürbasyonda penise gelen uyarı daha hızlı ve yoğundur. Dolayısıyla bu erkekler seks yapmaya başladıklarında hisler yeterince uyarıcı veya yoğun olarak algılanmayabilir. Tedavide mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Erkeğin psikolojik yapısı bu sorunda çok önemlidir. Erkeğin cinsel ilişkiyi algılayış biçimi, partnerinin cinsel ilişkideki rolü, partnerle yaşanan duygusal bağlılık da bu olayı şekillendirir. Sorun anlaşıldıktan sonra tedavi aşamasına geçilir. Bazı ilaçlardan yararlanılsa da, esas olay kişinin boşalmanın kontrolünü elde etmesi için yapacağı çalışmalardır. Bununla ilgili değişik egzersiz metotları ile kaslarınızı kontrol edip, erken boşalmayı önleyebilirsiniz. Uzmanınız bu yöntemleri ve tedavi aşamalarını anlatacaktır.