Kene türleri, sert ve yumuşak yapılarına göre farklı yaşam alanlarında var olarak ürer ve kan emer....
Tabloda belirtilen hastalıklara ek olarak, Salmonellozis ve Brucellozis gibi hastalıklar da keneler tarafından hayvan ve insanlara bulaştırılabilmektedir. Ayrıca, kenelerin kan emme sırasında konaklarına aktardıkları tükürük salgısının içerdiği antijenler da insan ve hayvanlarda sinir sistemini etkileyerek kene felci gelişmesine sebep olmaktadır. Bütün bu hastalıkların birçoğu, iklim ve coğrafya bakımından kene gelişimine uygun olan ülkemiz insanlarını ve hayvancılığını tehdit etmektedir.
ÇEŞİDE GÖRE TEHDİT Bu tehditlerin boyutunu tespit etmek, gerekli önlemleri zamanında alabilmek için yöredeki kene türlerinin ve aktif oldukları dönemlerin belirlenmesi yararlı bilgiler sağlayacaktır. Bu bilgilerin üretilmesi ve tür düzeyinde teşhis, uzman personel gerektirmektedir. Ülkemizde yaygın olarak bulunduğu bildirilen kene türleri şunlardır. * Yumuşak kenelerden: Argas Persicus, Argas Reflexus, Ornithodorus Lohorensis'in yaygın oldukları bildirilmiştir. Bunların yanında Argas Vespertilionis, Ornithodorus Coniceps, Ornithodorus Tholozani ve Otobius Megnini türlerinin daha az yaygın oldukları ancak ülkemizde var oldukları bilinmektedir. Sert kenelerden ülkemizde yaygın olan türler ise; Ixodes Ricinus, Hyalomma Anatolicum Anatolicum, Hyalomma Anatolicum Excavatum, Nivens, Boophilus Annulatus olarak bildirilmiştir. Ixodes Hexoganus, Hyalomma Dromedari, Haemaphysalis Concinna, Boophilus Kohlsi türleri ise ülkemizde varlıkları bildirilmiş yaygınlıkları az olan türlerdir. Yurdumuzda yapılan çalışmalarda ise Hyalomma Marginatum ve Rhipicephalus Bursa türü kenelerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı virüsü tespit edilmiştir.
31 TÜRÜN BAZILARINDA Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı, Ixodidae ailesine ait 7 cinse bağlı 31 kene türünün virüsün vektörü olabileceği bildirilmesine rağmen, bunların tümünün vektör potansiyeli gösterilememiştir. Kenenin tam anlamıyla vektör kabul edilebilmesi için etken izolasyonu dışında, kenenin virüsü duyarlı hayvanlara aktarabilme ve viremik hayvanlardan alabilme yeteneğinin de olması gerekmektedir. Bu kriterler yukarıda bildirilen 31 türden sadece bazılarında gözlenebilmiştir. Bunun yanında bazı türler virüsü hem transovarial hem de transtadial olarak taşırken bazıları sadece transtadial olarak taşıyabilmektedir. Özellikle Hyalomma cinsine bağlı türler hastalığı nakletmede başlıca sorumlu olarak kabul edilmektedir. Bunun dışında Argasidae ailesine bağlı 2 kene türü tarafından da hastalık virüsü nakledebildiği bildirilmiştir. Yapılan çalışmalarda, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını nakleden türler olarak Hyalomma Marginatum Rufipes, Amblyomma Variegatum, Rhipicephalus Guilhoni ve Rhipicephalus Evertsi Evertsi, Rhipicephalus Evertsi Mimeticus, Hyalomma Marginatum Marginatum (Özellikle önemli türdür), Hyalomma Anatolicum Anatolicum, Hyalomma Detritum, Hyalomma Dromedarii ve Hyalomma Turanicum ve diğer Hyalomma türleri, Rhipicephalus Bursa ve Rhipicephalus Spp., Boophilus Annulatus, Boophilus spp., Dermacentor Marginatus, Dermacentor ve Ixodes türleri keneler tespit edilmiştir.