Cinselliğin halen tabu olarak görülmesi nedeniyle birçok kişi mağdur oluyor. Kulaktan dolma bilgilerle hareket eden bireyler, hem ruhsal hem de fiziksel sağlıklarını kaybediyor
***
Korkularınızı yenin!
Cinselliğin halen tabu olarak görülmesi nedeniyle birçok kişi mağdur oluyor. Kulaktan dolma bilgilerle hareket eden bireyler, hem ruhsal hem de fiziksel sağlıklarını kaybediyor.
Merhaba, ben 15 yaşında bir genç kızım. İlişkiye girmek istiyorum ama çok korkuyorum. Sizce bu yaşta cinsel ilişkiye girmek nasıl olur? Teşekkürler. 15-24 yaş arasındaki gençlerde, riskli cinsel davranışlarda (korunmasız cinsel ilişkide bulunma, birden fazla seks partnerinin olması, erken yaşta cinsel deneyim, erken yaşta gebelik ve kürtaj, madde etkisi altında cinsel birliktelik, para ya da başka bir şey karşılığında ilişkide bulunma gibi) her geçen gün biraz daha artış oluyor.
KANSER RİSKİ VAR
Riskli cinsel davranışlar nedeniyle en çok zararı kadınlarımız görüyor. Kadınlar, hem ruhsal hem de bedensel sağlık açısından birçok sorun yaşayabiliyor. Ayrıca kadınlarda erken yaşta ilişkiye girmek rahim ağzı kanseri riskinin artmasına da neden oluyor. Bence biraz daha beklemeniz daha doğru olur diye düşünüyorum.
*
"3 gün önce bir hayat kadınıyla beraber oldum. İlişki sırasında prezervatifim patladı. Şimdi, herhangi bir hastalık geçmiş olabilir diye korkuyorum. Önlem almak için ne yapabilirim?" Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için alınabilecek en önemli önlem, korunmaktır. Siz de bunun için doğru bir yöntem uygulamışsınız. Ancak prezervatifin doğru kullanılmaması, kullanım süresi geçmiş veya kalitesiz prezervatif kullanımı durumunda bu şekilde yırtılmalar görülebiliyor. Keşke o anda prezervatifi yenileseydiniz. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için alınabilecek başka bir önlem yok. Öncelikle şüphelerinizi gidermek için bir üroloğa başvurup, durumu anlatmanız, muayene ve bazı testler yaptırmanız gerekiyor. Bazı durumlarda hastalık bulaştığı halde, belirti vermediği için, bu testleri bir süre sonra tekrarlamakta da yarar var.
*
"Nişanlı bir gencim. Nişanlımla 1.5 ay önce sürtünme yoluyla beraber olduk. Geçen ayın 19'unda adet olması gerekirken, 23'ünde adet gördü. Bu ay ise 29'u oldu halen yok, Başka rahatsızlığından dolayı ilaç kullanmasının bir yan etkisi olabilir mi? Vereceğiniz cevap için şimdiden çok teşekkür ederim." Üreme çağında adet kanaması gecikmelerine oldukça olarak rastlanır. Aktif cinsel yaşamı olan ve etkin bir korunma yöntemi kullanmayan kadınlarda görülen adet kanaması gecikmesinin en muhtemel nedeni gebeliktir. Sizin verdiğiniz bilgiye göre böyle bir ihtimal bulunmuyor.
MEVSİMSEL DEĞİŞİKLİKLER
İkinci muhtemel neden de herhangi bir şekilde o döngüde yumurtlama olmaması ve bu nedenle "rahim iç tabakasının kanamayla dökülmesinin" gecikmesidir. Düzenli adet kanaması gören bir kadında beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan gecikmenin nedeni stres, mevsimsel değişiklikler ya da mekan değişiklikleri olabilir. Bir kadında yılda 1 kez adet kanaması gecikmesi yaşanması, ileri inceleme gerektiren bir durum değildir. Ancak adet kanaması gecikmesi yılda 1 kez den daha sık oluyorsa, mutlaka bir jinekoloji muayenesi ve hormon tahlili yaphtırmak gerekir.