Kenelerin hayatlarını sürdürdüğü alanlardan biri de meralardır. Hayvancılığın yoğun yapıldığı yerlerde kene tehlikesine daha sık rastlanması, durumun ciddiyetini gösterir.
***
Kenenin adresi mera
Kenelerin hayatlarını sürdürdüğü alanlardan biri de meralardır. Hayvancılığın yoğun yapıldığı yerlerde kene tehlikesine daha sık rastlanması, durumun ciddiyetini gösterir.
Yumuşak kenelerin gelişme dönemleri yumurta, larva, nimf ve ergin kene şeklindedir. Yumuşak kene larvaları, yumurtadan çıktıklarında yaklaşık 1 mm boyunda, 6 bacaklıdır. Erginler 1 saati bulmayan sürelerle konaklarından kan emerler. Daha sonra yarıklara ya da çatlaklara girerek saklanırlar. Yumuşak keneler her yumurtlama öncesinde beslenmek zorundadır. Birçok kere kan emip sonrasında 200 ile 500 arası yumurta çıkartır. Kan emmek için özellikle kanatlıları tercih ederler. Yumuşak kenelerin insanlara tutunma ve hastalık nakledebilme kabiliyeti, sert kenelerle kıyaslandığında çok daha az olmaktadır.
GÜVERCİNLERDE...
Yumuşak keneler tarafından Borreliosis hastalığı nakledildiğinden, özellikle güvercin yetiştiricilerinin dikkatli olmaları lazımdır.
2- Sert keneler: Bu türler, genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimleri arasında aktiftir. Bunlar evcil hayvanların kulak kepçesi içinde ve dışında, boyun altında, karın, anal ve perianal bölgeler ile sırt ve kuyruk üzerinde bulunurlar. Dişi keneler, erkeklerden daha fazla kan emer. Hayatları boyunca geçirdikleri her dönemde (larva-nimf-olgun ) mutlaka kan emmek zorundadırlar. Erkek ve dişiler kan emme esnasında çiftleşir. Dişi keneler yumurtalarını taş, toprak ve merada yaprakların altına, toplu ve birbirine yapışık şekilde bırakır. Yumurtlama süresi ve miktarı, dişi kenenin az veya çok kan emmesine bağlı olarak değişir.
DERİDEN SALGI VERİYORLAR
Bu tür keneler, kan emdikleri sırada açtıkları deri bölgesine salgılarını verir. Bu salgının içinde kanın pıhtılaşmasını önleyen ixodine isminde bir ferment vardır. Bu salgı sayesinde damar geçirgenliği bozulmakta ve kan damar dışına çıkmaktadır. Kene, damar dışına çıkan kanı emerek beslenir. Bunu yaparken de birçok defa salgısını deri içine vermekte ve hipostomuyla kanı emmektedir. Bu işlem sırasında, virüs keneden kanı emilen canlıya geçer. Sert keneler günlerce kan emebilir. Sert keneler, çoğunlukla mera ve otlaklarda yaygın olarak bulunur. Bu yüzden mera keneleri olarak da adlandırılır. Ülkemizde sığır, koyun ve keçi yetiştiriciliğinde meralar çok önemlidir. Kışın içeride tutularak beslenen hayvanlar, ilkbaharla birlikte meralara gönderilir. Meralarda üzerlerine kene tutunan küçük ve büyükbaş hayvanlar, keneleri hayvan barınaklarına getirir. Böylece insanlar mera ya da açık alanlara çıkmadıkları halde kenelerle karşılaşır. Doğal olarak hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde keneye daha sık rastlanır. Sergiledikleri biyolojik gelişmeye göre konak değiştirmeleri esas alındığında, sert keneler 3 ayrı grupta toplanır...