Bu yaz İstanbul'da ne Akmerkez ne Nişantaşı, varsa yoksa Kapalıçarşı piyasası...
Altın-dövizin açılış ve kapanış fiyatlarıyla ekonominin önemli taşlarından bir olan 'Kapalıçarşı piyasası' artık sadece para çevrelerinin değil birbirinden şık cafeleriyle İstanbullular'ın da buluşma 'piyasası' oldu. Kapalıçarşı'da birbiri ardına açılan modern kafeler, eski kahvehanelerle yanyana hizmet verirken büyük alıveriş merkezlerinin yapaylığından sıkılanlara tarihi ve mistik bir ortam sunuyor... Her biri büyük iddialarla açılan alışveriş merkezleri alışverişte umulanı verdi mi bilinmez ama mağazaların yanı sıra açılan cafe ve restoranlar ile dünyaca ünlü kahve zincirlerini tanışırtırıp yeni bir alışkanlık yarattı. Salataları, makarnaları, aromalı makine kahveleri kısa zamanda benimsenip alışkanlık haline gelirken, bunları sunan mekanlar en çok alışveriş merkezlerinde biraraya geldi. Yeni alışkanlıklarını takip edenlerin yanı sıra özellikle yazın sıcağından bunalanların serinlemek için koştuğu bol klimalı alışveriş merkezleri, rekabet etmek için yeni yöntemler geliştirirken İstanbul'un ilk alışveriş merkezi Kapalı Çarşı'da birşeyler oluyor...
BAMBAŞKA BİR NURUOSMANİYE 3 sene önce Nuruosmaniye Kapısı'nın çevresindeki düzenleme çekti dikkatleri. Düzenlemeyle, çarşının Nuruosmaniye Kapısı'na bağlanan Nuruosmaniye Caddesi, alışık olmadığı bir çehreye büründü... Milyarlık ticaretin döndüğü antikacı, halıcı ve mücevheratçılarının bulunduğu bu cadde, şanına yaraşır bir şıklığa kavuştu. Birbiri ardına açılan cafe ve Avrupa mutfağı tarzı restoranların yanısıra artık İstanbul'da neredeyse her köşe başında bulabileceğiniz Starbucks'tan, Türk işi kafe zinciri Kahve Dünyası'na kadar, yerli yabancı pek çok mekan, Nuruosmaniye Kapısı'ndan girenlere, Kapalıçarşı'nın da içindeki değişimin sinyallerini vermeye başlıyor. İstanbul'un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet'in emriyle yapılan, tarihi çarşının dar cadde ve sokakları boyunca; tek tük göze çarpan 'yeni moda' cafeler çarşının en ünlü kahvehanesi Şark Kahvesi'nin etrafında yoğunlaşıyor.
EN TRENDY CADDE Tarihi Şark Kahvesi, özgünlüğünü korusa da İtalyan usulü kahve makinesini buraya girmiş. İsteyen lokum eşliğinde Türk kahvesini yudumlarken dileyen de cappucinosunun yanında çikolatasını yiyebiliyor. Şark Kahvesi'nin yanından aşağıya doğru inen Halıcılar Caddesi tabir-i caizse çarşının en 'trendy' caddesi. Cadde boyunca sıra sıra dizilen cafeler, makarna, salata, krep, gibi seçenekleriyle eskiden çarşıda hüküm süren döner egemenliğine son vermiş. 10 yıl önce açılan Fes Cafe bu akımın ilk temsilcisi olmuş. Çarşıdaki döner enflasyonundan sıkılan yabancı turistlerin ihtiyacını karşılamak için açılan Fes Cafe'ye yıllar içinde diğer cafeler de eklenmiş. Fes Cafe'nin işletmecisi Sinan Külünkoğlu, Fes Kafe'nin Halıcılar Caddesi'nde bir akım başlattığını söylüyor. Son bir yılda caddenin popülerliğinin arttığını ve iki tane daha cafe açıldığını anlatan Külünkoğlu caddenin yakında cafeler caddesi olarak anılmaya başlanabileceğini öne sürüyor. Modern dekorasyonunun tarihi dokuya özgün bir şekilde tasarlanan Fes Cafe'de eski Türk filmi oyuncularının resimleri de dikkat çekiyor. Caddede 3 senedir hizmet veren Ambrosia'nin işletmecisi Orhan Şenel de yabancı turistlerin ilgisindense İstanbul halkının ilgisinden söz ediyor. İlgiden memnun olduğunu anlatan Şenel, arkadaşlarıyla buluşmak, iş yemeği yemek ya da keyifli bir sohbetle birkaç saat geçirmek için tarihi çarşıyı tercih eden İstanbullular'ın sayısının son bir yılda daha da arttığını belirtiyor. Şenel, yabancı turisterin de bir dahaki gelişlerinde, bu caddedeki cafeleri unutmayarak tekrar ziyaret ettiklerini söylüyor.