Anne adayının zor günler geçirmesine neden olan bir durum da yeni bir hayatın başlamasıdır. Ancak doğru bilgilenme ile bu sorunlar aşılabilir.
Gebeliğin gerçekleşmesinin ilk ayından itibaren anne adayında yorgunluk, uykuya eğilim, bel ağrıları olmaya başlar. Planlanmamış bir gebelikte bu şikayetler fiziksel bir rahatsızlık durumu olarak değerlendirilip ilaç tedavisine başvurulabilir. Gebeliğin öğrenilmesinden sonra bu dönemde alınmış olan tedaviler de bebeğin sağlığıyla ilgili ek kaygılara neden olur.
Endişe yaşanabilir Anne gebe kalmadan önce sigara ya da alkol kullanıcısıysa, bu dönemde kullandığı maddelerle ilgili olarak, gebelik haberini aldıktan sonra ciddi endişe yaşayabilir. Bu alışkanlıklarının bebeğe zarar vereceği endişesi, gebelikle beraber oluşan değişikliklere eklenince, anne için içinden çıkılmaz bir durum oluşur. Bu süreçte doğru bilgilenme ve babanın desteği anne için çok önemlidir.
İlk 3 ay hassastır Kullandığı ilaçlar ve alışkanlıkların çocuk üzerindeki etkilerini doğru şekilde hekiminden öğrenemeyen anne, değişik yollarla bu konu hakkında bilgi almaya çalışır. Sağlıklı ve doğru olmayan bilgiler, annenin gereksiz endişe duymasına neden olur. Gebelik haberinin alınmasından sonra başlayan ilk dönem (ilk trimester-ilk 3 ay) hamileliğin en hassas dönemidir. Bu dönemde anne adaylarında kokuya karşı duyarlılıkları artar, bulantı ve tiksinti mevcut yorgunluk ve halsizliğe eklenir. Anne adayı hazırlık dönemini tamamlamış ve gebe kalmışsa belirtilerin 'normalleştirilmesi' ve hafif yaşanması daha mümkündür.