Her kadın için son derece önemli olan pap smear testi kanser hakkında bilgi verir. Ancak anormal çıkan sonuç her zaman kanser veya kanser öncesi anlamına gelmez.
Pap smear testinde yanlış negatif oranı yaklaşık olarak yüzde 25'tir. Hata oranının bu kadar yüksek çıkmasında, pap smearın alınış tekniğindeki hatalardan patoloğun deneyimine kadar pek çok faktör rol oynar.
Değerlendirilmesi... Pap smear testi ile hastanın hücresel durumu, hormonal durumu ve mikrobiyolojik durumu değerlendirilebilir. Bu testte servikal (rahim ağzı) ve vajinal hücreler, bakteriler, trikomanonas ve kandida gibi vajinal enfeksiyon etkenleri, kan elemanları ve spermler bulunabilir. Servikal ve vajinal hücrelerin yapısı kanser ve kanser öncülü lezyonlar hakkında bilgi verirken, bu hücre türlerinin sayısı hormonal durumu yansıtır.
Tekrar edilmesi istenebilir * Pap smear testinin sonucunun normal bulunması, hücrelerin normal görünümde olduğunu gösterir. * Ancak enfeksiyon varlığında tedavi verilip, test bir süre sonra tekrar edilir. * Sonuç anormal çıktığında ise ek testlere (Vajina ve rahim ağzının kolposkopik muayenesini yapılır. Kolposkop adı verilen aletle rahim ağzı ve vajen adeta mikroskop altındaymış gibi gibi büyütülerek incelenir ve şüpheli yerlerden biyopsi alınır) ihtiyaç duyulur. Ancak pap smear testinin kesin tanı değil bir tarama testi olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle, anormal çıkan bir pap smear testi sonucu her zaman kanser veya kanser öncesi durum anlamına gelmez.