Okurlarımızdan gelen sorulara cevap verme ye devam ediyoruz...
*
"Bağ-Kur sigortalısıyım. Prim borcum bulunuyor. Taksitlendirmeye başvurmam halinde sağlık yardımından yararlanmam mümkün mü?" S.Y.-Ankara 1479 ve 2926 sayılı kanunlar kapsamındaki sigortalılar veya bunların hak sahipleri, borçlarının bulunmaması veya borçları bulunmakla birlikte bu borçların özel kanunlara göre yapılandırılmış olması ve ödeme yükümlülüklerinin de yerine getirilmesi şartıyla, ödeme kolaylığı sağlanan toplam borçlarının ilk 4 taksitini ödemeleri halinde sağlık sigortasından yararlanmaya başlayacaklardır. Bu yüzden bu fırsatı kaçırmayın.
*
"Benim 1'den fazla işyerim var. Hepsinin de prim borcu bulunuyor. 1 tanesi için başvurmam yeterli mi?" H.O.-İstanbul İşverenlerin 1'den fazla Sosyal Güvenlik İl/Devredilen Sigorta Müdürlükleri'nde tescilli işyerlerinin olması, bu işyerlerinin de kapsama giren borçlarının bulunması ve bu borçları ödeme kolaylığından yararlanarak ödemek istemeleri durumunda, işyerlerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Devredilen Sigorta Müdürlükleri'nin her birine ayrı ayrı başvurması gerekir.
*
"Küçük esnafım. Aynı zamanda BağKur'luyum. Hangi borçlarımız için prim affından yararlanmamız mümkün?" D.H.-Bursa.
1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu'na göre sigortalı olanların 31/3/2008 tarihine kadar olan prim ve sosyal güvenlik destek prim borçları, ödeme kolaylığı kapsamına girmektedir.
*
"Tarımla uğraşıyorum. BağKur'a borcum mevcut. Prim affından yararlanabilir miyim?" G.Y.-Samsun 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre sigortalı olanların 31/3/2008'e kadar olan prim ve sosyal güvenlik destek prim borçları, ödeme kolaylığı kapsamına girmektedir.
*
"İsteğe bağlı sigortalıyım. Prim affı beni de kap sar mı?" K.P.-İstanbul 2003/Mayıs ila 2008/Mart dönemleri arasında isteğe bağlı sigortalılıkların devam ettiği süre içinde oluşan prim borçları nedeniyle ödeme kolaylığından yararlanabilinmektedir. Bir başka deyişle, prim affına ilişkin 5763 sayılı kanun ile isteğe bağlı SSK sigortalılarının 2003/Mayıs ila 2008/Mart dönemleri arasında isteğe bağlı SSK sigortalılıklarının devam ettiği süre içindeki prim borçları, bu kapsamdadır.
*
"SGK'ya prim borcum var. Bu prim affından yararlanmazsam ileride yeni af çıkar mı?" E.A.-İstanbul Bence 5763 sayılı prim affına ilişkin kanundan yararlanmak için bu fırsatı kaçırmayın. Borcunuz varsa söz konusu kanundan mutlaka yararlanmak için müracaat edin. Bir hatırlatma da yapayım. 5510 sayılı kanuna eklenen geçici 24'üncü madde kapsamına giren borçları için kanundan yararlanmayan borçlular hakkında, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun Hükümleri'ne göre icra takip, haciz ve satış işlemleri uygulanacak.
*
"2006'daki yapılandırmadan faydalandım. Taksit ve primlerimi düzenli bir şekilde ödüyorum. Bu yapılandırmayı yeni yasaya göre iptal ettirebilir miyim? Kâr mı ederim zarar mı?" K.B.-Ankara Eski yapılandırmayı bozdurup yeni 5763 sayılı kanundan faydalanabilirsiniz. Eğer düzenli ödüyorsanız yeni çektireceğiniz ekstre üzerinde görünen toplam borcu peşin ödemeyi taahhüt ettiğiniz takdirde, büyük oranla kâr edersiniz.
*
"5458 sayılı yapılandırmaya göre yaptırmış olduğum borcumu bozdurup yeni aftan faydalanır ve taksitlerim yüksek çıkarsa, borçlarımı yeniden 5458'e göre yapılandırabilir miyim?" H.G.-Kayseri 5458'e göre borçlarınızı yapılandırdınız, düzenli ödüyorsunuz, 5763 sayılı kanuna göre yeniden taksit yaptırdınız fakat taksit tutarları fazla geldi. O zaman 5458'e göre yeniden ihya yapabilirsiniz.