Cinsel ilişki sırasında en temel korunma yöntemleri prezervatif ve doğum kontrol haplarıdır. Kadınların her adet gecikmesinde gebelik testi yapması hayati önem taşır Çiftler arasında geçmiş yaşantıların problem yaratmasına sık rastlanır. Çiftin bunu yenebilmesi için karşılıklı birbirlerine güven duyması ve geleceğe odaklanması gerekir.
* "Sayın doktor, 4 yıllık evliyim. Eşimle ilk ilişkiye girdiğimizde kan gelmedi. Bekarete önem vermediğim için fazla üstünde durmadım ama 'Geçmişte bir şey yaşamadım' demesi beni düşündürdü. 2 yıl sonra sezaryenle doğum yaptı. Şu an kızlık zarının durumu hakkında bilgi alabilir miyiz?"
ŞÜPHEYİ BIRAKIN Evliliğin en önemli kurallarından biri karşılıklı güven ve saygıdır. 4 yıllık bir evliliğiniz ve bunu süsleyen bir bebeğiniz var. Çocuğunuza güzel bir gelecek hazırlamak için çabalamanız gerekirken, geçmişle ilgili şüphelerinizi karıştırıyorsunuz. Eşinize sormuşsunuz, o da size gerekli açıklamayı yapmış. Bundan sonrası sıkıntı oluşturmak dışında bir işe yaramaz. Aşağıda size kızlık zarı ile ilgili bazı bilgiler vereceğim. Esnek zar olarak bilinen bazı zar tiplerinde, ilişki sırasında kanama olmayabilir. Kızlık zarı genelde ilk ilişki sırasında ya da yabancı bir cisim girişi ile yırtılır ve az miktarda kanama gerçekleşir. Yırtıklar birkaç gün içinde iyileşir ve bir daha kanama olmaz. Zarı aşırı esnek olanlarda veya zar üzerinde az damar bulunması durumunda, ilk ilişkide kanama olmayabilir. Bu durum, yüzde 1-2 oranında görülür. Kızlık zarının bozulduğu muayeneyle kolayca anlaşılır. Zarın bozulmasının üzerinden 7-8 günden fazla zaman geçmişse, bozulma zamanı anlaşılamaz. Yırtılmış kızlık zarının ilişkide penisle mi, parmak veya başka bir nesne ile mi veya düşme veya başka bir nedenle mi yırtıldığı bilinemez.
* "Ben genç bir karınım. Kalçalarımda ve göbeğimde fazla tüylenme var. Çok rahatsız oluyorum. Ne yapabilirim?" Tüylenmenin (hirsutismus) birçok nedeni olabilir. Çeşitli hormonal bozukluklardan da oluşabilir. En sık görüleni Polikistik Over Sendromu'dur ve Akdeniz ülkeleri ile birlikte bizde önde gelen tüylenme sebepleri arasındadır. Tüylenmeyle beraber adet düzensizlikleri de varsa, jinekolojik olma olasılığı daha yüksektir.
KAN DEĞERLERİ Tüylenme derecesinin saptanması tanı için önemlidir. Önce altta başka bir hastalık yatıp yatmadığı incelenir. Hastanın aile hikayesi, adet düzeni, şişmanlık hikayesi, kıllanma, saçın ön bölgesinde dökülme, ses kalınlaşması gibi belirtiler de sorgulanır. Kanda androjen (erkeklik hormonu) değerlerine bakılır. Androjen hormonu fazlalığında, aşırı tüylenme dışında; adet düzensizlikleri, deride aşırı yağlanma ve sivilcelenme, ses kalınlaşması, göğüslerde küçülme, saç dökülmesi, kötü kokulu terleme gibi belirtiler de bulunabilir. Androjen düzeyi normalse, idiopatik hirsutismus (kılların androjene aşırı duyarlılığı) söz konusudur. Androjen hormonların çok yüksek düzeylerde olması, tümöre bağlı olduğunu düşündürür. Ultrasonla yumurtalıklarınızın değerlendirilmesi de Polikistik Over Sendromu'nun ya da tümörün saptanmasını sağlar. Böbrek üstü bezinde tümör kuşkusu bulunyorsa, tomografi ya da manyetik rezonans görüntüleme yapılır.